Quantcast

Europa desbloqueja 10.300 milions d'euros a Grècia del tercer rescat

Un acord gairebé per esgotament. Les negociacions financeres de l'Eurogrup amb Grècia estan plenes de tires i arronses i un desgast descomunal. I l'última ocasió no ha estat una excepció. Passades les dues del matí d'aquest dimecres, després de 11 hores ficats en una habitació del Consell Europeu, a Brussel·les, els ministres de l'Eurogrup van arribar a un acord per desbloquejar la tan necessària ajuda financera per al Govern grec i el camí per a la reestructuració del deute grec.

Enels propers dies i després de la verificacions oportunes arribaran a Grècia 10.300 milions d'euros. Dels quals 7.500 milions arribaran a principis de juny i la resta després, perquè el país faci front a alguns dels seus venciments i assumeixi despeses de primera necessitat durant l'estiu. I en aquests fons del tercer rescat grec participarà gairebé amb tota seguretat el Fons Monetari Internacional. Una cosa que fa setmanes semblava més que improbable ja que el fons sempre va deixar clar que les finances del país i el seu deute no són sostenibles.

La pressió d'Alemanya ha desbloquejat l'acord i ha forçat d'alguna manera la participació de l'organisme dirigit per Christine Lagarde. Al final, l'FMI, accepta que el gruix de la sostenibilitat s'abordi no de forma immediata, com sempre ha desitjat, sinó en 2018. Quan finalitzi en teoria el tercer programa d'ajuda i quan les eleccions dels grans països de l'Eurozona hagin quedat enrere.

Atenes en les últimes dues setmanes dos paquets de mesures de l'anomenat Pla de Contingència. Un acord polític a nivell intern votat al parlament hel·lè que havia de ser acceptat pels seus socis. Està basat en la voluntat de reduir la ràtio de deute sobre el PIB, que supera el 175% fins a un 120% a llarg termini, però les necessitats anuals perquè els pagaments d'interessos i les emissions s'abordaran any a any per ser sostenibles.

Així, es facilitarà l'accés de Grècia als mercats per "reemplaçar amb el temps el deute finançada de forma pública per una altra privada" ; "suavitzar el perfil dels venciments" , allargant terminis i "flexibilitzant" les condicions en funció dels incerts creixements de l'economia i possibles pujades en els tipus d'interès. El que es descarta rotundament és l a possibilitat d'una treu, de perdonar part del deute com es va fer en el passat, i així ha tornat a constar en el document consensuat aquesta nit.

¿S'ha de fer alguna cosa a canvi? Un "paquet de mesures que serà implementat després de la finalització de la primera revisió del tercer programa" i que inclou suavitzar el perfil de venciment del Fons Europeu d'Estabilitat Financera, el precursor del Mede i que va participar en el primer programa d'ajuda a Grècia fa un lustre. I millores tècniques per reduir el risc de pujada de tipus però sense que costi diners als creditors.

Finalment, a llarg termini, l'Eurogrup es compromet a que si malgrat totes les mesures la sostenibilitat del deute grec estigués en perill la resta de països activaran al seu torn mesures addicionals . Sempre sense lleva però millorant les condicions de pagament.