Quantcast

Espanya ha evitat almenys deu atemptats islamistes en els últims cinc anys

La defensa global contra el gihadisme terrorista no descansa. Occident se sent amenaçat per la barbàrie. Des de gener fins aquest mes de maig, els jihadistes han marcat a Espanya com objectiu dels seus atacs en 24 ocasions, és a dir, un cop més que totes les que hi havia durant el 2015 a través dels seus vídeos, revistes i sistemes de propaganda , segons informa el diari La Vanguardia. Aquesta insistent amenaça és presa molt seriosament per la lluita antiterrorista i els agents tenen la certesa d'haver evitat des de 2011 entre 10 i 15 atemptats terroristes gihadistes.

Les anàlisis d'ús intern de la lluita antiterrorista conclouen que en els últims cinc anys s'han desbaratat a Espanya un mínim de deu situacions d'extrem perill, que podien acabar en atemptat. I és que segons fonts antiterroristes, l'EI es troba en plena estratègia del terror iniciada fa més d'un any i consistent en diversificar el seu camp d'actuació, compatibilitzant la seva capacitat de combat i conquesta territorial a Síria i l'Iraq, amb l'execució d'atemptats terroristes en sòl europeu. Resultat? Por, casos, confusió i crisi institucional.

La tesi dels que lluiten a primera línia contraterrorista és que Espanya està en el punt de mira de l'EI. Un perill manifest quan el nostre país, com França, Bèlgica i el Regne Unit són focus de radicalització gihadista amb enllaços a des de Síria i l'Iraq. De fet, a les files de l'EI militen activament més de cent combatents de nacionalitat espanyola o residents a Espanya que col·laboren des de l'EI en la difusió de consignes. Així, hi ha gran proximitat amb els seus admirats 'guerrillers' de l'Estat Islàmic en països en conflicte.

De fet, EI -o Daesh, com es refereixen a l'Estat islàmic- llança agressives instruccions, clares i precises per atemptar a Europa, destinades als seus simpatitzants disseminats en països occidentals, entre ells Espanya.

la valoració de la gravetat dels atemptats que se suposa que s'han evitat és una presumpció tècnica basada en les pròpies declaracions dels detinguts , en els documents i proves confiscades i en les seves comunicacions amb Síria i l'Iraq. I en gairebé tots els casos es podria esperés una acció armada. Deu són els casos més evidents. Entre ells destaca el de 17 d'agost de 2011 quan la Guàrdia Civil va detenir a Cadis a l'Shumuk, un extremista que tenia intenció de enverinar dipòsits d'aigua potable de càmpings i centres turístics a "terra d'infidels" . I el seu projecte avançava cap a la fase d'execució.