Quantcast

Quatre de cada sis espanyols en edat laboral no treballa … ni ho espera

El 40% dels espanyols en edat laboral ni té feina ni ho espera trobar-lo és una realitat que llancen entre línies les estadístiques oficials. Així, al nostre país, els que treballen són tot just 18 milions de persones (39%), tot i que 2,8 milions d'entre ells, ho facin amb un treball per hores i 3,7 milions amb contractats temporals. D'ells depèn el sosteniment de una població total de 46 milions. Què passa amb la resta de persones en tat de atrabajar i generar PIB? Hi ha 38,5 milions de persones que es troben en edat laboral amb més de 16 anys. D'ells cal restar els gairebé 4,8 milions d'aturats (12,5%) i els gairebé 15,7 milions (41%) que es troben inactius.

És a dir, de cada 10 persones que tenen edat de treballar 4,7 tenen feina, 4,1 són passius (inactius) i 1,2 són aturats. Segons la radiografia que publica el diari El Mundo, quan va començar la crisi 5,5 tenien ocupació, menys de quatre eren inactius i gairebé el 0,5 estava a l'atur. Tot això significa que per cada ocupat hi ha ja pràcticament un altre inactiu o passiu (0,9% exactament) . Però si sumem inactius i aturats, el resultat és encara més perillós per a les pensions, els ingressos de l'Estat i el PIB. Hi ha gairebé 20,5 milions de la població laboral que no produeix realment. És més de la meitat (53,2%) dels que tenen edat per treballar, 10 punts més que quan va començar la crisi.

Segons dades de l'EPA, en el primer trimestre del 2016 es va produir un nou repunt dels inactius. Va augmentar en 55.000 sobre desembre i acumula una alça de 314.000 des de 2007. Què són inactius? La població de 16 o més anys que no té feina i que no està parada. Dels 15,7 milions d'espanyols que no realitzen cap activitat econòmica, la meitat (7,8 milions) té més de 64 anys.

Pel que fa a l'altra meitat, segons dades d'Eurostat, Espanya ocupa el quart lloc dels 28 països de la UE amb més passius per sota dels 64 anys. Però, la comparació no és homogènia ja que aquests països tenen una població ocupada molt més gran. Per exemple, França i Alemanya tenen 11,7 milions d'inactius però al mateix temps disposen de 39,6 i 26,1 milions d'ocupacions.