Quantcast

Otegi demana perdó per l'atemptat d'Hipercor: "Mai més va haver de succeir"

En una conferència pronunciada al centre cultural Fabra i Coats, al barri de Sant Andreu de Barcelona, ??sota el títol de 'Temps de pau, vents de llibertat', Otegi ha volgut recordar el que ha passat amb l'atemptat d'Hipercor el 19 juny 1987, que va ser el més sanguinari comès per ETA, amb 21 víctimes mortals.

Segons Otegi, ell sempre ha estat molt respectuós amb les víctimes dels atemptats "per un elemental sentit d'humanitat" i ha destacat que l'esquerra abertzale "no defuig cap de les responsabilitats que té per la lluita d'aquells anys " i els atemptats comesos per ETA.

" Comparteixo des de la responsabilitat aquest dolor ", ha afirmat referint-se de manera indirecta a l'atemptat d'Hipercor, i va dir que < em> "això mai més va haver de succeir, mai".

Segons Otegi, "més que parlar de les víctimes és preferible parlar amb les víctimes" i s i s'ha mostrat partidari de construir una alternativa de reconciliació allunyada de la instrumentalització que realitzen certs partits.

Davant unes aproximadament 1.200 persones que l'escoltaven, Otegi ha reiterat el seu convenciment que el procés sobiranista català "és absolutament irreversible" i ha reconegut que mentre que anys enrere es pensava que "seria Euskadi la primera nació a independitzar de l'Estat espanyol, ara és Catalunya qui ocupa el primer lloc ".

" la vostra lluita, en tot cas, -ha afegit- és també la nostra, perquè suposa una evidència que en aquesta Europa que no ens agrada és possible articular majories populars que són imparables ".

Sobre Euskadi, ha explicat que " per fer la pau calen dos parts, i mentre que l'independentisme basc la desitja, hi ha un Estat que manté una estratègia d'enfrontament permanent, i és que mantenint encara que sigui de manera virtual el passat i l'esquema antiterrorista, defuig el debat polític ".