Quantcast

La llibertat dels periodistes segrestats a Síria costar a Espanya uns 10 milions d'euros

Molta feina d'intel·ligència a l'ombra i, per descomptat, diners. Segons el diari Yeni Safak, proper a l'actual Govern islamista de Turquia, Espanya va pagar uns 10 milions d'euros a fi d'obtenir l'alliberament dels periodistes Antonio Pampliega, José Manuel López i Ángel Sastre , segrestats a Síria pel Front al-Nusra, vinculat a al-Qaida.

Les quantitats que no han estat confirmades per l'Executiu espanyol ni pel otomà, correspondrien a o n pagament de 3,25 milions d'euros per cada un dels tres periodistes. Aquestes quantitats, desmenridas oficialment han estat corroborades per altres fonts de seguretat i sobre el terreny a Síria, segons el diari El País.

Preguntat per l'assumpte, el ministre d'Afers exteriors en funcions, José Manuel García Margallo, va aclarir aquesta matinada a l'Havana: "No tinc cap constància que això hagi estat així". I ha afegit amb sorna, "el Ministeri hauria de vendre la seva seu per fer un pagament d'aquest tipus" , informa Miguel González.

Quan es va conèixer la captura de Pampliega, López i Sastre, Espanya "va sol·licitar l'ajuda de Turquia i Qatar" , escriu el diari Yeni Safak sobre els dos estats als quals la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría va agrair la seva cooperació quan es va conèixer l'alliberament. En lloc de negociar directament amb Al Nusra, l'Executiu d'Ankara es va posar en contacte amb "un grup opositor moderat" que va oferir els mediadors encarregats d'establir els contactes.

Segons el diari el País, les negociacions no van ser fàcils i en alguns moments es va remetre que la mediació se n'anés en orris per la desconfiança entre les parts i els mediadors. A més, la por va augmentar quan a inicis d'any es va intensificar la campanya de bombardejos russos i del règim de Baixar al-Assad sobre les províncies nord-occidentals d'Idlib i Alep, on se sospitava que l'organització gihadista els mantenia retinguts. Finalment, un vídeo gravat els ostatges com a prova de vida i que va arribar a mans del CNI a finals de febrer , va accelerar els contactes.

Segons Yeni Safak, els tres espanyols segrestats van ser lliurats a "representants de Qatar" a l'interior de Síria un cop els mediadors van fer arribar els diners a la filial d'al-Qaida, i que van ser aquests cateríes els que els van portar al pas fronterer de Cilvegözü -que comunica les províncies siriana d'Idlib i turca de Hatay-, on se'ls va lliurar a una delegació espanyola composta de membres dels serveis secrets i Exteriors, protegida per militars turcs. Cal fer notar que aquesta versió xoca frontalment amb la història oficial fins ara que assegurava que van ser els propis jihadistes qui van dur a Pampliega, López i Sastre fins a la frontera.