Quantcast

El retaule de la Pietat s'inaugura coincidint amb el Dia Internacional dels Museus

El retaule de la Pietat serà inaugurat aquest divendres 20 de maig, coincidint amb la celebració del Dia Internacional dels Museus i que aquest any porta el lema 'Museus i paisatges culturals'. Diferents experts explicaran el procés de restauració i també es podrà veure un audiovisual que documenta aquesta intervenció. L'acte tindrà lloc a les 19 hores, al Museu Diocesà d'Urgell i serà presidit per l'arquebisbe d'Urgell i copríncep d'Andorra, Joan-Enric Vives, i comptarà amb l'assistència de l'alcalde de la Seu d'Urgell, Albert Batalla.
 
Així, després de la presentació de l'audiovisual sobre el procés de restauració, la directora del Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya, Àngels Solé, explicarà l'actuació duta a terme en la obra. A continuació, el professor d'Història de l'Art Modern a la Universitat de Girona i director tècnic de l'Institut Català en Recerca del Patrimoni Cultural, Joan Bosch, pronunciarà una conferència parlant de la història del retaule i el seu context artístic. 

El retaule és una peça molt destacada del fons del Museu Diocesà que va ser realitzada en fusta entre els anys 1548 i 1550 i és d'estil renaixentista. Aquest gran retaule està situat al presbiteri de l'església de la Pietat, formant part de les actuals instal·lacions del Museu Diocesà d'Urgell i és el més important de la seva categoria al Bisbat d'Urgell. Aquest retaule va ser encarregar per la comunitat de preveres de la Pietat a l'escultor Jeroni Xanxo i va ser pintat l'any 1573 per Antoni Peitaví i per Miquel Verdaguer. La seva situació demanava fer una renovació de la seva pintura i daurats i també una recuperació de la base.