Quantcast

La capacitat de càrrega de la Vall del Madriu queda fixada en 1.000 visitants diaris

En el marc del desenvolupament del pla de gestió de la Vall del Madriu-Perafita-Claror, durant la primera reunió de la comissió de gestió d'aquest 2016, ja formada per les noves corporacions comunals, s'ha aprovat l'estudi de capacitat de càrrega de la vall, que estableix un límit d'afluència de 1.000 visitants al dia. Tot i això, els ecocomptadors instal·lats a la zona mostren que actualment hi ha una infrafreqüentació, ja que el nombre de visitants anuals no arriben als 18.000.

En concret, el comptador situat a la zona baixa de la vall va registrar, entre l'octubre del 2014 i el setembre del 2015, un total de 17.600 persones, i el dia que es va registrar el pic més elevat, el 13 de juliol del 2015, es van comptabilitzar 700 persones. Pel que fa al comptador de l'Illa, durant el mateix període va detectar 7.100 persones, amb un pic diari que no va superar els 400 visitants. Segons les dades, la major part dels visitants es concentren entre els mesos de maig i setembre, i els dies de més afluència són els dissabtes.

A banda dels dos comptadors existents i d'un tercer situat al Port Negre que pertany a un projecte transfronterer, la comissió de gestió ha aprovat adquirir enguany dos nous ecocomptadors que serviran per completar la xarxa i detectar millor l'afluència, ja que hi pot haver visitants que facin una excursió curta i no arribin fins al primer comptador. Així, aquests dos nous aparells s'instal·laran a les dues entrades principals de la vall: a Coll Jovell i al Camí de la Plana. A més, per al 2017, està previst adquirir-ne un altre, cosa que permetrà dibuixar una imatge més fidedigna de l'alfuència a la vall, declarada patrimoni de la humanitat per la Unesco.

D'altra banda, la comissió té previst contractar una persona fixa per tal que atengui els visitants que s'acosten fins al centre d'interpretació del Madriu de la plaça Lídia Armengol, que després del tancament del CIAM, ara concentra tots els esforços per donar a conèixer la vall.