Quantcast

Mui'nieks destaca la inclusió del sistema educatiu d'Andorra pero demana "més esforços" en la protecció dels infants

El Comissari Europeu dels Drets Humans del Consell d'Europa, Nils Mui'nieks, juntament amb la seva delegació, han fet publiques aquest dijous les conclusions de la seva estada de dos dies a Andorra. Va ser dimarts i dimecres i van trobar-se, entre d'altres, amb el cap de Govern, Toni Martí. Mui'nieks ha lloat el sistema educatiu d'Andorra, especialment pel que fa a la inclusió. Tal com ha destacat, tots els nens, inclosos aquells amb alguna discapacitat o procedents de famílies immigrants, aprenen junts i estan ben integrats.

Malgrat lloar aquest aspecte educatiu d'Andorra, el comissari també ha posat deures al Principat. Cal posar «més esforços per millorar la protecció general dels drets del nen», ha manifestat. En aquest sentit, encoratja les institucions andorranes a implementar una estratègia nacional relacionada amb la protecció dels drets de l'infant, i fer-ho en cooperació amb la societat civil.

Així mateix, també demana que se segueixi treballant per defensar els drets de la dona. Mui'nieks insta les autoritats a adoptar una llei general contra la discriminació, per proporcionar una protecció més eficaç, també en relació a les desigualtats de gènere. Caldria crear, ha afegit, un òrgan independent que també hauria d'ajudar en l'aplicació d'aquesta legislació, així com facilitar que els recursos existents arribin a les víctimes. A més, el comissari també demana més compromís del sector privat, en especial el sector bancari, per esmenar «les desigualtats observades i la discriminació a la que s'enfronten moltes dones que treballen a aquest sector».

Seguint amb la protecció de la dona, el comissionat també demana més esforços per protegir les dones víctimes de violència de gènere, un problema que afecta el Principat però també tot Europa. Ha celebrat l'adhesió d'Andorra al Conveni del Consell d'Europa sobre la prevenció i la lluita contra la violència contra les dones i la violència domèstica i l'adopció, el 2015, d'una llei integral sobre aquesta problemàtica. També ha destacat accions preses com el suport de professionals cap a les víctimes o la creació de llars específiques per a aquestes dones. Però demana no aturar-se aquí, ja que calen «més mesures i millor coordinació». En aquest sentit, confia en la tasca de la comissió interministerial creada recentment sobre la violència contra les dones.

Mui'nieks també ha parlat de l'avortament, assenyalant que Andorra té «un dels marcs legals més restrictius» d'Europa. Tot i que és conscient de les dificultats per canviar aquesta situació, tenint en compte l'estructura institucional del país i la interpretació de la Constitució, el Comissionat confia que en un futur es pugui despenalitzar, almenys en cas de risc de salut per a la mare, d'anomalia fetal, de violació o incest.

Finalment, el comissari ha valorat molt positivament la figura i la tasca del Raonador del Ciutadà.