Quantcast

Els partits no aconsegueixen un acord per reduir la despesa electoral

El bustiada de paperetes i el límit de despesa han estat els principals obstacles perquè els partits arribessin a un acord per a la reducció de la despesa electoral. Ni tan sols per a aquesta comesa, en el qual en principi estaven tots d'acord, han estat capaços d'aparcar les seves diferències.

Això sí, tot i la impossibilitat del pacte tots els partit s'han compromès pel seu compte a reduir la despesa.

Les diferències fonamentals han estat entre les formacions tradicionals (PP i PSOE) i els nous partits (Podem i Ciutadans). Mentre que el PP volia reduir els pressupostos en un percentatge amb respecte al de l'20J, Podem i Ciutadans apostaven per fixar un sostre de despesa de prop de 12 milions d'euros. La diferència sembla un matís, però les seves conseqüències són molt diferents: en el primer escenari el PP, tot i que redueixi, segueix podent gastar més que la resta, ja que el seu pressupost inicial va ser molt més gran; en la proposta dels nous partits tots gastarien el mateix.

Segons El País, encara que inicialment el PSOE estava amb el PP finalment estava disposat a acceptar qualsevol de les opcions, ja que la situació econòmica que deixava al partit era molt similar.

El enviament de paperetes ha estat un altre dels principals esculls: PP i PSOE volien mantenir el tradicional enviament personalitzat de paperetes, molt criticat pels nous.

La retallada final respecte dels 130 milions d'euros que costen les eleccions dependrà del que decideixi cada partit.