Quantcast

Avís de 'SOS' antipànic i agressions per als funcionaris d'oficines d'ocupació

La Funció Pública ha activat les alarmes davant l'increment en el nombre d'amenaces i agressions físiques a empleats públics registrades en els dos últims anys, de manera que l'Administració posarà en marxa un pla de prevenció i actuació davant la Violència Laboral, en la qual es divulgarà els recursos existents, com el p rotocolo d'actuació, pòlissa d'assegurança de defensa jurídica per a empleats del SEPE .

el pla inclou la instal·lació en els ordinadors de les oficines d'ocupació d'un 'botó SOS antipànic', un programa informàtic amb la finalitat de llançar un avís als companys indicant una possible situació de perill. la Direcció General del SEPE comença aquest mes a instal·lar-lo de manera gradual a manera de projecte pilot.

l'avís s'activa prement la combinació de tecles Ctrl + F9. CSIF reclama simplificar el procediment per tal d'a ctivar l'alarma amb un clic del ratolí de l'ordinador.

Així mateix, s'ha preparat una guia amb indicacions sobre els tipus d'agressions que no s'han de permetre sota cap concepte, consells per identificar els indicis d'agressivitat en l'usuari, gestionar els conflictes, protegir-se si la violència va en augment, tàctiques verbals o no verbals i consells jurídics per als casos en els que lamentablement resulti agredit.

a més, l'Administració ha preparat cartells específics que situarà a la vista dels usuaris a les oficines, on de manera explícita es recorda la prohibició d'agredir als empleats públics , avisant de les conseqüències legals que pot tenir aquesta pràctica. Els cartells demanen respecte als treballadors i prohibeixen l'ús de càmeres o dispositius mòbils per amenaçar o posteriorment atemptar contra la intimitat de l'empleat públic en xarxes socials.

Segons CSIF denúncia, les agressions físiques a els empleats públics s'han duplicat en un any, en registrar 78 el 2015 enfront de les 39 de l'any anterior , el que suposa que cada quatre dies es produeix una agressió física a un empleat públic.

En concret, entre 2014 i 2015 es van registrar 895 situacions violentes, amb un increment del 33%; i només en 2015 es van produir 539 casos d'amenaces i agressions físiques sobre els empleats públics, de les quals 78 casos van ser amb violència física.

Això suposa que c ada quatre dies es produeix una agressió física – com cops, empentes o zarandeos- i que les agressions físiques registrades s'han doblat en un sol any.

a nivell global, sumant el nombre d'agressions físiques i verbals, entre 2014 i 2015 es van registrar 895 situacions violentes (més d'una al dia), amb un increment del 33% entre els dos períodes.

"La greu situació d'atur que afronten els espanyols fa de les oficines d'ocupació el principal punt calent, amb el 80% de les denúncies en atenció al públic ", denuncia CSIF. La resta dels casos es concentren en set organismes: Seguretat Social, Inspecció de Treball, Institut Nacional d'Estadística, Ministeri d'Educació, Cultura i Esport, Delegacions del Govern i la Direcció General de Trànsit.