Quantcast

Pacte per acusar de pena lleu als mossos que van colpejar a un ciutadà

Els fets van passar al barri del Ra val de Barcelona a finals del mes d'octubre de 2013. Els mòbils dels veïns van captar les imatges de sis mossos d'es Esquadra reduint a un ciutadà, Juan Andrés Benítez, i colpejant-violentament.

Benítez va morir sense possibilitat de ser reanimat a l'hospital.

Dos anys i mig després, la Fiscalia de Barcelona s'ha mostrat partidària que els mossos que van actuar aquesta fatídica nit d'octubre acceptin la comissió d'un delicte d'homicidi imprudent i, en conseqüència, la imposició d'una pena de menys de dos anys de presó. D'aquesta manera, evitarien el seu ingrés a la presó i no hi hauria judici.

El preacord ho ha tancat la fiscalia amb els advocats que defensen la víctima i amb els lletrats dels policies. En aquest mateix preacord s'estableix una indemnització a la família de Juan Andrés Benítez de 100.000 euros.

La intenció de les tres parts passaria p or expulsar del procediment judicial aa l'acusació popular que està exercint la Associació Catalana de Drets Humans que demana la celebració del judici amb l'objectiu que no pugui repetir-se una agressió similar a un ciutadà per part de les forces de l'ordre als carrers de Barcelona.

Es dóna la circumstància que, en les seves conclusions provisionals, la fiscalia demana fins a 11 anys de presó per als sis policies que van intervenir en els fets . A Juan Andrés Benítez, tal com es reflecteix en les imatges, li van pegar puntades, cops de puny i genoll i cops de porra fins que va quedar inconscient.

En el seu dictamen, els forenses van assegurar que la intervenció policial va poder no ser l'únic factor que va provocar la mort de la víctima. Els forenses refereixen que , també, van influir el consum de la cocaïna del finat i les malalties cardíaques que patia.

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya de haurà dictar ara una resolució sobre quina pena caurà sobre els vuit mossos d'esquadra encausats. També sobre quina valoració s'efectua al voltant de l'acusació popular.

Aquesta és la primera ocasió en què es ha posat a debat en un tribunal si una acusació popular té potestat per anar en contra de la voluntat de la fa lia en cas que aquesta arribi a un acord amb els lletrats dels ciutadans que han estat acusats.