Quantcast

Pintat reitera la necessita d'un banc central andorrà i més recursos als supervisors

El president del grup parlamentari liberal, Josep Pintat, ha destacat en la seva intervenció en el Debat d'Orientació Política que el discurs d'aquest dimecres del cap de Govern, Toni Martí, va dedicar «un terç» a «esbroncar» l'oposició i el va qualificar com a un «exercici de màrqueting». Pintat ha destacat que pel que fa a la plaça financera, cal reforçar-la i ha desitjat que els «riscos» que ha suposat l'afer BPA es vagin diluint i ha remarcat que aquest assumpte ha evidenciat la necessitat d'un banc central nacional així com que s'examini la possibilitat d'adhesió al Fons Monetari Intenacional, tot i que ha recordat que aquest era un dels mandats del Consell General que el Govern no ha complert des del passat Debat d'Orientació Política. A més, ha remarcat que cal dotar els supervisors de «recursos».

Quant a la crisi de BPA ha destacat el fet que els Liberals han actuat amb «sentit d'Estat» malgrat, ha insistit, la «manca d'informació». D'aquesta manera ha recordat que s'ha demanat «el full de ruta» i que no ha estat facilitat ja sigui perquè era «inexistent» o «secret», ha remarcat.

Pintat ha recordat que Andorra es troba «en un moment cabdal de la seva història» i pel que fa al sector financer ha destacat que representa un «20% del PIB» i que, per tant, la seva estabilitat és molt important per al país. Per això, creu que «recuperar la confiança» és una qüestió «inexcusable». Ara com ara, ha afegit, hi ha tot un seguit «d'incerteses» que s'evidencien per la baixada del ràting ja des de «l'octubre del 2014». En definitiva, ha destacat, cal que «s'equipari» el sistema financer als dels Estats veïns.

Quant a la negociació amb Europa, Pintat ha emfasitzat el pes del comerç i del turisme en l'economia del país i considera que l'Acord Duaner és «irrenunciable i vital» i ha afegit que Andorra ha de fer valdre les seves especificitats. En aquest sentit, per exemple, ha recordat les franquícies que es contemplen en aquest acord. Ha defensat l'accés al mercat interior europeu però amb una «homologació diferencial», és a dir, una «homologació de l'statu quo». També ha lamentat, novament, que no hi hagi estudis d'impacte, manifestant que això fa que estiguin «perplexos» davant la seva inexistència i considera que cal «definir amb claredat» les relacions entre Europa i Andorra.

Pintat també ha posat en relleu que un altre repte és l'obertura econòmica remarcant que encara «no ha donat els fruits desitjats» i creu que la llei s'ha de basar en la lliure competència i que elimini les discrecionalitats.

Pel que fa al marc fiscal, ha remarcat que no s'adapta a la realitat del país i, per tant, considera que cal «adaptar-lo».

A l'últim, ha posat en relleu que un altre repte és el de la reforma sanitària i creu que és clau que hi hagi un model en què el «pacient» sigui el centre i en què la prevenció sigui eficient. També creu que cal una major coordinació entre el Ministeri de Salut, el SAAS i la CASS.

També s'ha referit a la necessitat de marcar de forma clara el model d'Estat, definint les competències de cadascú per a la «millor prestació de serveis» i ha «celebrat» que des del «Govern» s'hagi «convençut» el grup parlamentari demòcrata perquè el Consell General pugui prendre part en aquesta negociació.