Quantcast

AM.- Escaldes comptarà al març del 2017 amb una autonomia d'aigua de 38 hores un cop finalitzi el tercer dipòsit

Arribar a una autonomia de subministrament d'aigua de fins a 38 hores. Aquest és l'objectiu que CAPESA pretén aconseguir un cop finalitzi la construcció, prevista per al març de 2017, del tercer dipòsit de 2.500 metres cúbics, equipament que s'està construint paral·lelament a un segon dipòsit d'idèntiques dimensions. Així ho ha explicat el president de CAPESA, Eduard López, durant la reunió de poble que ha tingut lloc aquest dijous al vespre a la sala d'actes del Comú de la parròquia. En relació a la construcció dels dipòsits, que ha estat un dels temes centrals de la reunió, López ha detallat que «actualment tenim un problema d'autonomia i no pas d'aigua» i en aquest sentit ha precisat que actualment la parròquia compta amb una autonomia de subministrament d'aigua que oscil·la entre les dues i les cinc hores, però ha recalcat que un cop finalitzi el segon dipòsit s'arribarà a una autonomia de fins a 22 hores i amb el tercer s'assoliran les 38 hores. Per aquest motiu, tot i recalcar que «no preveiem talls similars als succeïts el passat 21 de juliol perquè aquest tipus de tempesta té un període de repetició d'uns 100 anys» el cònsol menor, Marc Calvet, ha indicat que mentre no estigui finalitzat el segon dipòsit, «la situació no es normalitzarà i, per tant, unes pluges normals de primavera podrien causar problemes».

A banda de parlar sobre l'estat actual de la construcció dels dipòsits, la reunió també ha servit per informar sobre totes les accions que es van realitzar en el mateix moment dels fets -mesures de detenció de sediments, plantacions d'herba per fixar el terreny…-, però també per exposar aquelles accions que resten per executar o s'estan fent actualment i fins i tot aquelles que estan en fase d'estudi. En aquest sentit, López ha explicat que actualment s'està treballant en un nou sistema de filtratge que comportaria la construcció d'una nova Estació de Tractaments d'Aigua Potable (ETAP), la qual permetria, entre altres coses, dur a terme el procés químic, ja testat en laboratori, de coagulació dels sediments anomenat floculació, que permet disminuir els nivells de terbolesa. En relació a la instal·lació de la nova ETAP, que no es podrà executar fins que finalitzi la construcció dels dipòsits, ja que s'instal·larà en la part superior dels mateixos, Calvet ha indicat que suposarien una inversió addicional d'uns 300.000 euros aproximadament.

Finalment, durant la reunió també s'ha tractat com una altra mesura a aplicar la futura connexió de xarxes d'aigua amb Encamp o Andorra la Vella. En aquest sentit, López ha indicat que «abans d'estudiar aquest possibilitat s'havien d'efectuar unes tasques prèvies, que ja s'han dut a terme» i ha afegit, coincidint amb Calvet, que ja es compta amb les autoritzacions de les entitats parroquials i, per tant, és un projecte, que malgrat no tenir data prevista, s'acabarà realitzant. Precisament, López ha explicat que dins d'aquestes tasques de connexió s'ha projectat de forma prioritària un embrancament amb la xarxa de l'Hospital Nostra Senyora de Meritxell, ja que tal com ha indicat, «entenem que és un equipament sensible».