Quantcast

Enterrades 24 persones sota tones d'escombraries a Guatemala

Un dels barrancs que envolta la capital guatemalenca, convertit des de la dècada dels 50 del segle passat en el major abocador de la ciutat, va ser l'escenari aquest dimecres d'una tragèdia que es repeteix cada inici de l'època de pluges: un corriment de terra va causar la mort d'almenys 4 persones ; quinze van ser pudoroses pels cossos de socors i traslladades a un centre hospitalari i, segons els informes de l'Ajuntament, almenys cinc romanen en qualitat de "desapareguts" sota tones de deixalles.

A l' tall de les 13:45 de dimecres es va produir un primer esllavissament de terres. Davant d'això, les autoritats van alertar els veïns del sector parell que s'allunyessin de la zona. En essència, unes 1.000 persones que treballen buscant entre les escombraries qualsevol objecte que pugui ser reciclable . No tots van obeir. Mig centenar d'ells va continuar amb el seu treball, el seu únic mitjà de supervivència. Així, un ensorrament major sepultar, sota tones d'escombraries, a la gent que va fer cas omís de l'avís amb el saldo parcial de quatre morts, xifra que podria créixer durant les tasques de rescat.

diverses unitats del Cos de Bombers Voluntaris treballen al lloc en aquesta tasques on al voltant d'una vintena de persones van quedar sepultades pel sorprenent allau i encara s'espera estiguin amb vida en algun lloc de les 44 hectàrees que cobreix el dipòsit.

Informes de la Coordinadora Nacional per a la Reducció de Desastres (Conred) mostren que l'abocador de la zona 3 de la capital està ubicat en un terreny arriscat per la humitat que provoca el riu d'aigües sol ús que el travessa. Malgrat les múltiples alertes sobre els perills que implica aquesta situació, cada dia arriben a aquest abocador de 400 a 500 camions voluminosos que dipositen fins a mil 500 tones d'escombraries de les quals procuren treure objectes recuperables similar quantitat de persones.

Dades oficials reflecteixen que en aquesta capital ha uns 232 assentaments subjectes a riscos, per estar situats en vessants o barrancs, en els quals habiten més de 300 mil persones.