Quantcast

Els col·legis Maristes reforcen el seu protocol de protecció d'alumnes

Tots els col·legis Maristes de la província del Hermitatge, que inclou els nou centres de Catalunya i els de França, Grècia i Hongria, han reforçat amb un decàleg el protocol d'actuació sobre casos d'abusos a menors que tenien en vigor des de 2011.

arran del cas de l' exprofessor de gimnàstica del col·legi dels Maristes de Sants-les Corts Joaquim Benítez, investigat i acusat de quatre delictes sexuals pels quals ha de declarar la setmana que ve al jutjat, l'orde religiós ha decidit reforçar i actualitzar el seu protocol d'actuació.

Des dels Maristes, que van denunciar l'exprofessor davant la Fiscalia , l i van expulsar del centre i el van obligar a renunciar a qualsevol compensació o al cobrament de l'atur, han assegurat a Efe que els seus col·legis van ser els primers a disposar d'una "Guia per a la protecció dels infants" , que preveu tots els passos per prevenir abusos i denunciar-los.

Gràcies a aquest protocol, a què ha tingut accés Efe, han estat descoberts, per exemple, casos d'abusos a alumnes que els havien sofert en l'àmbit familiar i també el cas del monitor en pràctiques que presumptament va abusar de diverses alumnes al col·legi dels Maristes de Sants, que també està denunciat.

els Maristes de la província del Hermitatge decidir elaborar la primera "Guia per a la protecció dels infants" després que l'ONU aprovés el 1989 la Convenció sobre els Drets dels infants i després d'alguns casos ocorreguts a les seves escoles, com el cas del mestre "Lucio", a Badalona.

la Guia introdueix la política provincial de protecció dels infants, un glossari on es descriuen les diferents pràctiques d'abusos o assetjaments que es poden produir , un protocol d'indicadors per detectar casos d'abusos i els protocols i procediments que cal seguir quan es compromet la protecció dels menors.

Igualment inclou els telèfons directes de contacte amb els serveis d'atenció a la infància i adolescència de la Generalitat, la Fiscalia de Menors, els Mossos d'Esquadra i el Síndic de Greuges.

Després del cas Benítez, els Maristes, que han creat un equip d'atenció a les víctimes els casos d'abusos han prescrit , han inclòs un decàleg en el qual es comprometen "a seguir avançant en l'aplicació i el desenvolupament dels protocols propis davant de qualsevol tipus d'abús als nens" i difonen en tots els seus centres internacionals la campanya "trenca el silenci" encaminada a prevenir i actuar davant de casos d'abusos sexuals.

el decàleg també compromet a difondre entre tota la comunitat educativa i amb total transparència "totes les accions que es duguin a terme en el marc de la defensa dels drets dels nens ".

els centres Maristes impulsaran cicles de conferències oberts a les famílies, a la comunitat educativa ia la societat en general per generar cultura sobre la prevenció i l'acció en matèria d'abusos sexuals.

També organitzen sessions específiques de treball amb alumnes sobre els abusos sexuals i asseguren "espais per treballar la prevenció on ells siguin els protagonistes".

"Tenim una actitud activa d'escolta i habilitem canals per facilitar la comunicació i la denúncia", a través de la pàgina web www.maristes.eu/15 i l'adreça electrònica [email protected], han explicat fonts dels Maristes.

"Prioritzem en tot moment l'acollida de les víctimes d'abusos sexuals i els donem el suport necessari a la seva realitat concreta", especifica un altre dels punts del decàleg que ha actualitzat el protocol. < / p>