Quantcast

El fiscal veu delicte darrere de les campanyes electorals de Barberà

La Fiscalia Anticorrupció de València investigarà si el PP de Rita Barberá va cometre un presumpte delicte electoral -el nom jurídic que rep el finançament il·legal de partits-davant les sospites que va generar la declaració de Mari Carmen García Fuster, la secretària del grup municipal popular a l'Ajuntament de València, davant del jutge que investiga el PP per un presumpte delicte de blanqueig de capitals, tal com informa el diari el Mundo.

Al centre de la diana d'Anticorrupció estan les campanyes de 2011 i 2015 després de la denúncia que ahir va presentar el grup municipal Compromís per aquests fets. En aquesta denúncia, el partit de Mónica Oltra, alerta que, de la documentació inclosa en l'operació Taula ', es desprèn que "el grup popular de l'Ajuntament de València disposava d'un o diversos comptes bancaris, diferents de la qual , per imperatiu legal, s'ha d'obrir amb les úniques finalitats de rebre en la mateixa tots els fons destinats a sufragar cada campanya electoral i pagar totes les despeses ".

Així, aquests diners no hauria estat fiscalitzat pel Tribunal de Comptes "aconseguint eludir el control d'ingressos i despeses destinades a les campanyes electorals, obtenint un avantatge sobre la resta de candidatures de manera contrària a la llei i evitar en tot cas una possible minoració de subvencions en relació als resultats obtinguts, que és una conseqüència possible de la detecció d'irregularitats per part del Tribunal de Comptes ".

I aquesta sembla també la via d'indicis que segueix la Fiscalia que ja va demanar al jutjat que es dirigís al Tribunal de comptes perquè faciliti informació sobre els tres comptes del PP de València que van aparèixer durant els registres . En les properes setmanes el jutjat podria acordar noves proves en relació a aquests fets per comprovar si el PP de Rita Barberá va incomplir els límits que fixa la llei electoral en diverses eleccions.

Cal recordar que tot es c`puede complicar al PP valencià ja que el jutjat, la Fiscalia i la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil investiguen una trama, organitzada que hauria revestit de legalitat nombrosos contractes públics per aconseguir importants 'mossegades' de la Diputació, la Generalitat i diversos ajuntaments, com el de Xàtiva o València. La investigació apunta que així es repartia entre un 2% i un 3% per cada contracte públic manegat .

En el transcurs de les diligències els agents van tenir coneixement d'un cas molt concret que apunta que mig centenar de membres del grup municipal van aportar 1.000 euros per cap per finançar l'última campanya de l'exalcaldessa. Les donacions personals, legals, s'haurien retornat a 'B', en forma de dos bitllets de 500 euros que s'havien de blanquejar sense aixecar sospites.