Quantcast

Equador lluita per aixecar-se de les ruïnes

El president de l'Equador, Rafael Correa, ha admès que al país li portarà anys recuperar-se de la devastació ocasionada pel terratrèmol de dissabte passat. Mentrestant, els serveis d'emergència continuen buscant i rescatant supervivents que han passat dies atrapats.

S'ha intensificat l'enviament d'ajuda a les zones afectades, principalment a les províncies de Manabí, Esmeraldas i Santa Elena, declarades en emergència al costat de Guayas, Santo Domingo dels Tsáchilas i els Rius.

enmig d'escenes de desolació i de la por a les rèpliques, els ciutadans busquen entre la runa a ciutats com manta, que és ebullició de dia i tensa calma de nit amb la falta de llum.

Gairebé ningú dorm a les cases que encara queden en peu. Com a alternativa es converteix en llit el vehicle i fins a les voreres dels carrers i els parcs, qualsevol opció que eviti el risc de tenir sobre el cap un sostre que pugui esfondrar-se.

En aquesta població, la possibilitat de patir un desproveïment va fer que desenes d'equatorians fessin cues als supermercats en els quals s'acusa ia un augment dels preus en productes bàsics com l'aigua, que ha arribat a quintuplicar el seu valor.

La desitjada ajuda humanitària està arribant a la zona castigada pel sisme des de tots els punts del país, on s'han multiplicat els centres de recepció d'aigua, aliments, carpes, mantes i medicines i altres productes.

En el Parc de la Carolina, al centre-nord de Quito, s'ha instal·lat un centre d'apilament al qual acudeix la gent en cotxe propi, amb taxis o en autobusos carregant queviures, aigua, mantes, roba, matalassos o medicines.

al terra s'obren les fundes on voluntaris classifiquen l'ajuda a gran velocitat. "Aquí", "aquí", diuen moltes veus en escoltar roba de nen, sabates, mantes … enmig d'un aldarull en el qual estranyament, tots s'entenen.

AJUDA INTERNACIONAL < / strong>

la catàstrofe ha disparat també la solidaritat internacional que s'ha evidenciat pel mig, no només de missatges de suport, sinó d'enviaments d'ajuda des de més d'una dotzena de països d'Europa i Amèrica, a més d'organismes internacionals i organitzacions no governamentals.

Avui arribava al país el primer avió amb ajuda procedent d'Espanya amb 12 tones de càrrega humanitària de l'Agència Espanyola de Cooperació Internacional per al Desenvolupament (Aecid), així com de les organitzacions Oxfam Intermón, Creu Roja i medicaments donats per la Xunta de Galícia, la Generalitat Valenciana i la Fundació Reina Sofia, segons una nota d'Exteriors.