Quantcast

Investidura: Els partits es resignava a unes noves eleccions al juny

A contrarellotge, el PP segueix oferint al PSOE i Ciutadans la gran coalició, mentre que el líder socialista, Pedro Sánchez, diu que no llença la tovallola per aconseguir l'abstenció de Podem a un govern de minoria amb Ciutadans.

el vicesecretari del PP Javier Maroto ha tornat a traslladar avui a Sánchez que encara hi ha una oportunitat "de veritat" perquè abandoni el "bloqueig" i es pugui conformar un govern "sòlid, transversal i inèdit " entre el PP i el PSOE.

"En el primer segon en el qual detectem que Sánchez abandona el bloqueig " hi haurà un " pont " per compondre aquest govern, ha dit Maroto, després de trencar el silenci de la cúpula del seu partit sobre el cas Soria.

Maroto ha defensat que la renúncia de José Manuel Soria per la seva aparició en els papers de Panamà ha estat una "decisió ràpida, eficaç i encertada" , compartida "sense fissures en el Govern i en el Partit Popular ".

Amb Sòria oferint entrevistes durant els últims dies en nombrosos mitjans, el PSOE apunta ara a Rajoy perquè doni explicacions, encara que aquest, que encara té pendent la crida a Sánchez que va anunciar fa setmanes, segueix sense parlar de l'assumpte.

la crida de Rajoy a Sánchez, si al final es produeix, seria un gest simbòlic, perquè el socialista manté la seva no al líder del PP, al qual ahir va convidar fins i tot a seguir el camí del seu ministre.

Els socialistes, que previsiblement insistiran aquesta setmana en què Rajoy ha de comparèixer al Congrés per donar explicacions per la renúncia de Soria, utilitzen aquest cas per seguir pressionant Podem i apel·len a la necessitat que el PP es regeneri a l'oposició perquè Esglésies deixeu que la legislatura comenci a caminar.

César Luena, secretari d'Organització del PSOE, ha assegurat que el seu partit i Pedro Sánchez "estaran disponibles fins a l'últim minut" i ha acusat Iglesias d'haver-se convertit en la " taula de salvació" de Rajoy per la seva "obsessió per les butaques" .

"Estem a temps. Cal desbloquejar la situació i per nosaltres no serà ", ha afirmat Luena, que ha reivindicat la " responsabilitat " i " coherència " dels socialistes en els quatre mesos transcorreguts des de les eleccions, enfront de la "pinça del bloqueig" el president Rajoy i el líder de Podem.

Esglésies, mentrestant, àncora seva decisió a les bases del seu partit, en què 149.513 persones han votat durant els últims dos dies a la consulta sobre si donen suport l'acord del PSOE amb Ciutadans per formar govern.

a falta que el secretari d'Organització, Pablo Echenique, doni a conèixer demà els resultats, la direcció de Podem s'ha mostrat satisfeta amb una mobilització que la secretària general de Podem a Navarra, Laura Pérez, ha qualificat de "alta" i que s upera als 112.000 participants de l'assemblea fundacional de Vistalegre.

Pérez s'ha congratulat a més que, des del moment en què Pablo Iglesias va anunciar aquesta consulta, s'hagi produït una "activació per part dels cercles i els inscrits molt emotiva i interessant, perquè ha anat acompanyada de molts debats sobre en quines circumstàncies caldria donar un sí o un no" .

quant a Ciutadans, el seu líder, Albert Rivera, ha mantingut en una entrevista amb El País que la voluntat política de Mariano Rajoy i de Pedro Sánchez perquè es formi un Govern estable, reformista, per a quatre anys i que funcioni és "nul·la" i h a acusat Rajoy de voler seguir sent president "a qualsevol preu".

tot i això, Rivera seguirà posant damunt de la taula el seu acord assolit amb el PSOE i continuarà "tendint la mà al PP" perquè "amb la seva abstenció sigui capaç de propiciar un Govern de canvi i regeneració que afronti les reformes que aquest país necessita ", ha assenyalat el secretari general del grup parlamentari, Miquel Gutierrez.

Gairebé al mateix temps, i quan queda sol una setmana perquè el Rei obri la seva última ronda de consultes abans de la convocatòria electoral, el coordinador de Ciutadans a la Rioja, Federico Pérez Oteiza, dimitia del seu càrrec pels seus vincles amb dues societats a Panamà.