Quantcast

La Fiscalia panamenya registra les oficines de Mossack Fonseca

La "diligència de violació, inspecció ocular i registre" es va realitzar a "la seu de la firma forense Mossack Fonseca i altres filials del grup" i "al Data Center Internacional de l'empresa telefònica que brinda suport informàtic, degudament i sense cap tipus de contratemps o impediment" , ha indicat la Fiscalia. L'objectiu era "obtenir documentació que guardi relació amb les informacions publicades en els articles noticiosos que estableix la possible utilització de la signatura forense en activitats il·lícites" , ha afegit.

el fiscal Javier Caraballo va ser l'encarregat de la diligència. Caraballo té "la facultat legal per realitzar les investigacions d'ofici, denúncies i / o querelles relatives als delictes de Blanqueig de Capitals i Finançament del Terrorisme, entre d'altres" , d'acord amb la informació oficial.

la diligència d'aquest dimarts és la primera d'aquest tipus que fa la Fiscalia en el marc de la investigació pels papers de Panamà . A l'inici del procediment, un dels advocats de la firma, Elías Solano, es va limitar a comentar que la diligència es tractava d'una "inspecció ocular" , i va negar que fos un registre sistemàtic ordenat pel jutge . Per la seva banda, una font judicial va dir que "es presumeix que la signatura no està col·laborant amb el fiscal en la inspecció ocular (…) estan dilatant" el procés.

el passat 3 d'abril, quan va començar la publicació en mitjans internacionals de milers de documents de Mossack Fonseca, la fiscal general de Panamà, Kenya Porcell, va anunciar l'inici d'una investigació per determinar si en territori panameny es va cometre algun fet punible en relació amb l'escàndol.

La filtració massiva de documents de Mossack Fonseca, proveïdor de milers d'empreses "offshore" -amb avantatges fiscals- a personalitats de tot el món, cosa que ha aixecat sospites sobre evasió d'impostos o rentat d'actius , ha colpejat la reputació de Panamà, que arran de l'escàndol ha estat reinscrita per França en la seva llista de paradisos fiscals.

El president de Panamà, Juan Carlos Varela, ha demanat avui a França, per exemple, que "reconsideri" la decisió d'incloure el país en la seva llista de paradisos fiscales.El Govern panameny sosté que l'escàndol deriva de les activitats d'una firma d'advocats panamenya, no del país, i ha assenyalat que en nom d'aprofundir les mesures que ha adoptat en els últims anys a favor de la transparència farà una revisió de seus sistemes financer i fiscal.