Quantcast

L'oposició demana que Sòria dimiteixi i el Govern el defensa

Ciutadans i el PSOE van demanar aquest dilluns que Mariano Rajoy vagi al Congrés i aclareixi la seva opinió sobre les explicacions del ministre José Manuel Soria, que nega ser propietari d'una empresa 'offshore' radicada a Panamà, com van revelar La Sexta i El Confidencial . A més, els socialistes, Podem i IU van sol·licitar la dimissió . Soria va assegurar desconèixer per què apareix el seu nom en una societat creada a Bahames a 1995.

Inicialment, PSOE, Podem i Esquerra Unida van demanar que Sòria comparegués, però Ciutadans va superar la sol·licitud al plantejar que sigui el president del Govern, Mariano Rajoy , el que acudeixi al ple a parlar dels papers de Panamà.

el PP va donar suport a Sòria i va considerar "contundents" les seves explicacions. El Govern i el mateix ministre no són partidaris que accepti les peticions per a comparèixer a la Cambra per donar explicacions.

I és que des de Moncloa es van qualificar les explicacions de Sòria en roda de premsa com "clares, concises, rotundes i convincents». Des de Moncloa es van aplicar aquests qualificatius «no només a les seves paraules, sinó també als seus actes" . A més, es va ressaltar la "rapidesa" amb la qual va acceptar aclarir la seva relació amb UK Lines, amb la qual tenia relacions comercials seva empresa familiar .

Segons la documentació difosa per La Sexta i El Confidencial, José Manuel Soria hauria estat designat el 23 setembre 1992 administrador d'una societat offshore amb seu a Bahames -la esmentada UK Lines Ltd – costat de l'empresari canari Tomás Poggio, que es dedica al cultiu del plàtan a les illes.

La gestió amb Mossack Fonseca introduint el nom de l'ara ministre hauria estat realitzada per Canal Trust Company, que depenia de BBV Privanza Jersey, entitat financera filial del banc espanyol que es dedicava a facilitar estructures opaques al Fisc .A

Tot just un mes i mig després, el 10 de novembre de 1992, Canal Trust es va dirigir de nou a Mossack Fonseca per puntualitzar que un els administradors havia estat "nomenat de forma errònia" .Així, en lloc de José Manuel Soria hauria de figurar el seu germà Luis Alberto. L