Quantcast

Papers de Panamà: El ministre Soria apareix com a administrador d'una 'offshore' amb seu a Jersey

UK Lines Limited es va activar i l 23 de setembre de 1992 i el famós bufet d'advocats s'inscrivia com a administradors de la mateixa a Tomás Poggio, Méndez Fernández de Lugo i José Manuel Soria. En declaracions a La Sexta, el polític canari ha manifestat que la companyia 'offshore' es tractava de una societat consignatària amb la qual havia treballat l'empresa familiar .

La informació respecte a l'empresa familiar dels Sòria es troba entre els 11 milions de documents dels 'Papers de Panamà', als quals ha tingut accés el Confidencial, en col·laboració amb la Sexta, en el marc d'una investigació liderada pel Consorci internacional de periodistes de Recerca (ICIJ) i el Suddeustche Zeitung.

Tal com publica el Confidencial, UK Lines Limited es va dissoldre al març de 1995, poques setmanes abans que comencés la campanya electoral per a les eleccions regionals que portarien a José Manuel Soria a l'alcaldia de Les Palmes de Gran Canària. Però el nom del ministre s'esborra dels documents molt abans, al novembre de 1992. Una carta adreçada a les oficina de Bahames de Mossack Fonseca demanava canviar els administradors de la companyia, ja que un d'ells "havia estat nomenat de forma errònia ". En lloc de José Manuel Soria es demana posar com a administrador a Luis Alberto Soria, germà del ministre. En els documents apareix la signatura d'aquest últim, la mateixa que va dipositar en altres registres mercantils.

Es dóna la circumstància que José Manuel Soria va residir al Regne Unit al començament dels anys 90, quan s'ocupava de l'empresa familiar, abans d'entrar en política al començament dels anys 90. No obstant això, n o és l'única societat relacionada amb el cas en els papers que involucren al ministre. BIBJ Nominees Limited i BBJ Management Limited apareixen com a accionistes d'UK Lines, la companyia clau, en els seus documents de dissolució, signats el 6 de març de 1995. El 17 de juny d'aquest mateix any, Sòria va ser triat alcalde de l'Ajuntament de Les Palmes de Gran Canària.

Entre 1989 i 1995, l'exministre va ser president de Consignatària Oceanic SA, empresa familiar dedicada al transport de productes hortofructícola a Europa. Soria va ser també vicepresident de la Caixa d'Estalvis de Canàries.