Quantcast

PSOE, Podem i Ciutadans es reuneixen per intentar un Govern

PSOE, Podem i Ciutadans intentaran aquesta tarda el més difícil encara de trobar punts en comú sobre els quals construir un futur acord de Govern. El repte a priori no sembla fàcil: a les diferències polítiques cal afegir que, si bé tant Ciutadans com Podem s'han avingut a seure, ni un ni l'altre partit es mostren disposats a participar d'un Govern compartit.

l'escenari es complica encara més si és possible després de l'últim canvi de rumb de la formació d'Albert Rivera. Ciutadans havia mantingut fins ara que no entraria en un Govern no presidit per ells; no obstant això, ahir, el seu portaveu al Congrés dels Diputats, Joan Carles Girauta, va anunciar que les seves intencions han variat i que sí que esperen detenir ministeris. "Un Govern monocolor seria massa feble" , va observar. " La idea és que aquest Govern per al qual demanem el suport de Podem ha d'estar constituït per membres del PSOE i Ciutadà s".

Podem, per la seva banda, arriba a la reunió de proposar a Ciutadans una equació similar, però al revés: que sigui Ciutadans qui s'abstingui davant d'un Govern constituït pel PSOE i Podem. Per això els seus líders ja han avançat (ho va fer el propi Pablo Iglesias a El Hormiguero aquesta setmana) que estan disposats a fer concessions en àrees polítiques clau, com la política fiscal o laboral.

També el PSOE s'inclina per primera les polítiques socials per aconseguir un eventual vot positiu de la formació de Pablo Iglesias. No obstant això, les últimes dades conegudes sobre el dèficit públic, el desviament en 2015 ha estat considerable, impedeixen al partit fer grans promeses en matèria de despesa pública.

Iglesias serà l'únic dels líders nacionals que s'implicarà directament en les negociacions. Tant Sánchez, com Rivera deixen la responsabilitat als seus equips negociadors. Si no s'arriba a un pacte abans del proper 2 de maig Espanya es veurà abocada a noves eleccions.