Quantcast

El BCE no finança a Catalunya per la qualificació del seu deute com 'bo escombraries'

La llista de bons que el Banc Central Europeu està disposat a comprar parell finançar el deute d'estats i regions no figura Catalunya, a dia d'avui, l'única comunitat autònoma espanyola sense dret a col·locar el seu deute a Frankfurt. Els bons de la Generalitat no tenen la solvència que els controls de la institució europea exigeixen. Els bons catalans són, directament, 'bo escombraries' i com Catalunya no està subjecta un programa de rescat -i el programa i controls que van en el paquete- es queda fora de la compra del BCE . Per què el deute andalusa i valenciana no rep el mateix tracte? La institució europea permet comprar aquestes últimes deutes perquè el seu suspens no és unànime en totes les agències de ràting, cosa que sí passa amb el deute català.

El president del BCE, Mario Draghi, ha posat en marxa un programa de compra de bons d'administracions regionals i d'empreses europees per fomentar el creixement econòmic i en l'última relació actualitzada apareixen també emissions d'altres comunitats com Madrid, Balears o Múrcia, però cap catalana. Fonts del BCE citades per El Mundo confirmen que no "és elegible per un problema de ràting" .

Al marge dels problemes europeus de Catalunya per finançar-Extremadura i Aragó no podran disposar dels fons del finançament autonòmic. I tot pels seus números vermells. Tampoc són les úniques, però que sí les que presenten els desequilibris més greus. Brussel·les ha encès les alarmes pel descontrol en el dèficit espanyol i per això Hisenda, colla a les comunitats i utilitza la Llei d'Estabilitat per obligar les autonomies a ajustar els seus comptes . De moment, reté els ingressos a Aragó i Extremadura, totes dues governades pel PSOE, per pagar les factures dels seus proveïdors i adverteix a Balears, Andalusia, Catalunya, Madrid, Múrcia, Castella i Lleó, Cantàbria, Galícia, Astúries ia la Comunitat Valenciana . Gairebé tot Espanya.

Segons El País, el secretari d'Estat d'Administracions Públiques, Antonio Beteta, va remetre divendres passat una carta a aquestes comunitats en les que recordava les advertències emeses, el 5 i el 26 de març de 2015, pels reiterats incompliments de la llei de morositat que estableix que les administracions públiques no poden trigar més de 60 dies en pagar als seus proveïdors.