Quantcast

CG.- AM.- El PS considera que el pressupost del 2016 és clàssic i no dóna solució als problemes

El PS ha titllat el pressupost del 2016 de «clàssic i ancorat en el passat», i a més, han considerat que és igual que el de fa fins a quatre anys i no mira cap al futur, sinó que se centra en infraestructures viàries i alguns equipaments. Per aquest motiu, els consellers socialdemòcrates Pere López, Rosa Gili i Gerard Alís, han presentat una esmena a la totalitat del projecte de pressupost que ha estat defensada aquest dijous al Consell General.

López ha exposat la idea que el projecte no dóna solució als problemes reals del país, ni a la crisi econòmica, i s'ha mostrat especialment preocupat pels efectes de la modificació de les lleis de la CASS i de prestacions socials. En aquest sentit, els socialdemòcrates creuen que el projecte de pressupost presentat deixa entreveure els efectes d'aquestes modificacions, i per això proposen incrementar la partida destinada al finançament dels complements no contributius de les pensions i altres prestacions de caràcter social.

Una altra de les esmenes més destacades que han proposat és reduir per al 2016 el pagament de gairebé quatre milions d'euros a les entitats gestores. En global, les esmenes presentades (37 en total) suposen un estalvi d'almenys 1,5 milions d'euros per al fons de reserva de pensions.

Finalment, els consellers socialdemòcrates, de la mà de López, han lamentat una manca de creativitat i incapacitat d'innovació de les polítiques d'inversió i absència d'apostes per projectes innovadors en els àmbits social, mediambiental o tecnològic. En aquest sentit, han proposat la creació d'un parc tecnològic que permeti atreure sectors nous al país, o una planta de compostatge de matèria orgànica.

Naudi creu que el pressupost reflecteix un esgotament de projecte

El conseller de SDP, Víctor Naudi, ha volgut aprofitar la seva intervenció per tornar a mostrar el seu malestar per la retirada de l'esmena a la totalitat que Sindicatura no ha acceptat per incompatibilitat amb el reglament. El síndic general, Vicenç Mateu, ha instat el conseller general a cenyir el seu discurs al debat del pressupost i en cas de tenir algun problema fer-lo arribar per escrit, tal com preveu la normativa.

Així doncs, Naudi s'ha centrat a criticar el pressupost del 2016 i l'ha considerat de «continuïtat anèmica», i que plasma l'esgotament de projecte. En aquest sentit, ha criticat el ministre de Finances, Jordi Cinca, perquè creu que busca excuses dient que el pressupost hauria d'haver estat marcat per la consolidació econòmica i l'entrada en vigor de la llei de sostenibilitat de finances públiques i estabilitat pressupostària i fiscal, «però diu que ha calgut afegir els aspectes per l'afer BPA». I per aquest motiu, Naudi s'ha mostrat especialment molest i ha considerat que és una afirmació incoherent perquè «des que es destapés el cas, el Govern ha insistit que no hi havia efectes econòmics».