Quantcast

Kantauri, processat per ordenar segrestar i assassinar Miguel Ángel Blanco

El jutge de l'Audiència Nacional Eloy Velasco ha processat avui l'exdirigent etarra J vaig gosar Javier Arizcuren Ruiz, àlies Kantauri , per ordenar el segrest i posterior assassinat al juliol de 1997 del regidor del PP a Ermua Miguel Ángel Blanco.

Velasco ha adoptat aquesta decisió en un acte després reobrir el gener passat aquest sumari a petició de la Fiscalia, basant-se en un informe policial sobre dues cartes manuscrites i signades per Kantauri, en què < em> "donava instruccions precises sobre l'execució del segrest" i que van ser trobades en el registre en 1997 del pis que ocupava a Basauri (Biscaia) el comandament autor del segrest.

basant-se aquest ia altres indicis, el jutge processa ara a Kantauri – que compleix ja condemna per l'assassinat del regidor del PP Alberto Jiménez-Becerril i la seva dona el 1998, i que està imputat per l'assassinat del regidor del PP Gregorio Ordóñez en 1995- com a responsable dels delictes d'inducció al segrest i assassinat terrorista.

no obstant això, Velasco no podrà notificar-li formalment a Kanatauri aquest nou processament fins que França no autoritzi el seu lliurament a Espanya per ser jutjat per aquests fets.

En la sentència, el jutge va desgranant els indicis que el porten a assegurar que va ser Kantauri, conegut també pels àlies de "Navarro" o "Josetxo", va ser "qui va ordenar tal mort ", la de Miguel Ángel Blanco.

Un d'ells, és un informe d'intel·ligència de la Guàrdia Civil de 2002 en el qual ja s'atribueix " la responsabilitat del fet " a Arizcuren Ruiz com a cap militar d'ETA a la data en què es va produir l'assassinat i "per tant responsable directe dels comandos actius als que dirigia les ordres d'atemptar".

l'informe fa més referència a un butlletí intern d'ETA de 1993 en el qual la banda es planteja atemptar contra polítics del PP, PSOE o PNB com a mitjà de pressió per "trobar solucions".

basant-se aquesta nova estratègia i amb la intenció de "pressionar encara més al Govern" , la direcció d'ETA va planejar el segrest d'un regidor del PP sota l'amenaça d'assassinar-en 48 hores si l'Executiu no accedia als seus exigències d'acostament de presos.

Segons aquest informe, va ser Kantauri, com a responsable de l'anomenat "Aparell d'il·legals", que va traslladar aquest nou objectiu als comandos armats.

a això se uneix les dues cartes trobades en el pis franc de Basauri i en la primera d'elles, poc abans de l'execució de Blanco, demanava als comandaments "posar tota la força possible a aixecar a un regidor del PP, donant un ultimàtum de dies perquè els presos estiguin a Euskadi. En relació a aquest tema (segrest) fer-ho el més aviat possible … "

A la segona missiva, datada dos mesos després de l'assassinat, els insisteix en la importància de " aixecar un regidor del PP " i els recorda que és " el segrest el que crea inestabilitat i contradiccions grans per la seva duresa. Vinga eskideak donar-los fort i aixecar a un el més aviat possible ".

A més d'aquests indicis, el jutge indica que hi ha altres en sumaris pels quals ha estat condemnat, com el de l'assassinat de Jiménez -Becerril, en el qual apareixen informes policials que assenyalen a Kantauri com "responsable del canvi d'estratègia" i com la persona a la qual els comandaments havien de sol·licitar "la seva autorització concreta per atemptar contra polítics " una cosa que no succeïa si l'objectiu pertanyia a un altre col·lectiu com la policia.