Quantcast

Holanda va avisar Bèlgica del perfil gihadista dels germans el Bakraoui

Pot haver-se obert una nova bretxa en les relacions de tots dos països. L'avís dels EUA va arribar a Holanda 6 dies abans dels atacs a la capital belga. El Govern neerlandès diu que va avisar Bèlgica , però des de Brussel·les ho neguen rotundament .

El ministre holandès de Justícia, Ard van der Steur, va revelar aquest dimarts que el FBI li havia informat, sis dies abans dels atemptats, dels antecedents "criminals, radicals i extremistes" dels dos germans que es van fer esclatar en els atemptats de Brussel·les, Ibrahim i Jalid el Bakraoui. Aquestes afirmacions del titular holandès de Justícia es van realitzar per carta després que es produís una sol·licitud que el Parlament li va llançar fa uns dies, quan Turquia va revelar que Ibrahim el Bakraoui va ser interceptat per Ankara quan intentava creuar a Síria i posteriorment deportat al país que ell va triar: Països Baixos .

En una de les respostes per aclarir aquest embull de fets, Van der Steur va oferir una dada reveladora. "El 16 de març, l'FBI va informar a la policia holandesa que les autoritats belgues buscaven als dos germans ", va assegurar el ministre per escrit. La policia d'investigació nord-americà va avisar, a més, que Bèlgica buscava a Jalid per "terrorisme, extremisme i reclutament" . El ministre també va confirmar que Ibrahim figurava en la llista de terroristes de l'FBI des del 25 setembre 2015 , abans fins i tot dels atemptats de París, assegura l'agència France Presse.

A partir d'aquí, les versions entre Holanda i Bèlgica divergeixen. El ministre holandès va assegurar que la seva policia va posar a la belga al corrent de l'avís de l'FBI el 17 de març, l'endemà de rebre la notificació. Però el director de la Policia Judicial Federal belga, Claude Fontaine, ho va desmentir en un comunicat.