Quantcast

AM.- Escaldes tanca l'any amb un superàvit de 2,9 MEUR

“Una valoració molt positiva”. Aquesta ha estat la conclusió final de la consellera de Finances d’Escaldes-Engordany, Núria Gómez, després de presentar els resultats de comptes amb què s’ha tancat l’any 2015. En aquest sentit, la consellera ha celebrat que després d’un inici de mandat en què la capacitat d’inversió es va veure fortament condicionada a causa “d’un context econòmic molt desfavorable”, finalment, gràcies als esforços adoptats durant els darrers quatre anys, “hem pogut presentar uns comptes bons, sanejats i equilibrats”. D’aquesta manera la corporació ha pogut tancar l’any amb un superàvit pressupostari de 2,9 MEUR gràcies a uns ingressos de 22,7 MEUR. En relació als ingressos, tant la majoria, amb la consellera de Finances al capdavant, com el conseller de l’oposició, Marc Magallón, han lloat que per primera vegada s’ha aconseguit sufragar les despeses corrents amb els ingressos. Així, Magallón ha assegurat que aquest fet és “una molt bona noticia per a Escaldes”, ja que tal com ha indicat, “si es manté aquesta situació, totes les transferències es podran destinar a inversions que, finalment, repercutiran en els ingressos del futur”. “És un símptoma que evidencia que Escaldes està ben sanejada”, ha precisat el conseller liberal.

Pel que fa a la reducció de l’endeutament, xifrat en un 25% respecte al mandat anterior, Gómez ha celebrat la reducció dels 34,8 MEUR de l’any 2011 als 25,8 actuals i ha afegit que aquesta reducció “és molt positiva”, ja que tal com ha precisat, “dóna capacitat al Comú per millorar els nivells de solvència i aporta garanties de cara a afrontar nous projectes importants”. En relació a la reducció del deute, la consellera del PS, Cèlia Vendrell, ha lamentat que part de la reducció d’endeutament aconseguida per la majoria durant el darrer mandat hagi estat a costa de “petits estalvis” que han afectat “persones” com ara els mateixos treballadors públics o els infants de la parròquia – la consellera ha recordat la supressió d’alguns dels viatges a Lalín i a l’Illa de la Reunió-, així com entitats sense ànim de lucre com ara Càritas o la Creu Roja.

Per aquest motiu, Vendrell ha recalcat que algunes d’aquestes retallades es podrien haver evitat i, igualment, “s’hagués acabat aconseguint una important disminució del deute”. D’altra banda, tal com ja havia fet en darreres sessions, Vendrell ha tornat a reiterar l’excés de la contractació de personal de caràcter eventual en detriment de les contractacions fixes, fet que ha originat, segons ha indicat la consellera, “una disminució de 490.000 en la contractació d’aquest tipus de personal”. En resposta a aquesta crítica, la cònsol major d’Escaldes, Trini Marín, ha recalcat que “es tracta d’una decisió política” i ha afegit que “preferim donar feina temporal a 144 persones que no només a 10 de forma fixa”.

Per la seva banda, el conseller liberal, Marc Magallón, ha tramitat una pregunta al Comú en què qüestionava com és possible que s’estigui treballant en una nova proposta de llei de carreteres sense haver tractat prèviament la gestió de les competències i transferències. En aquest sentit, Magallón ha explicat que en el redactat es tracten temes que actualment es gestionen des del Govern com són el manteniment, la seguretat i la senyalització i, per tant, “si no estem alerta, els Comuns podrien acabar fent-se càrrec de competències que fins ara no tenen”. “En cas d’efectuar-se aquest traspàs, és importantíssim que qualsevol competència nova vagi acompanyada sempre de la pertinent transferència”, ha recordat.

Concurs d’idees per a remodelar l’avinguda del Fener

La sessió de Consell de Comú d’Escaldes-Engordany també ha servit per aprovar l’inici d’un concurs d’idees per a la remodelació de l’avinguda del Fener. En aquest sentit, el cònsol menor, Marc Calvet, ha explicat que amb una inversió propera als 650.000 euros, la remodelació es dividirà en dues parts, “la primera i més important” consistirà en els treballs subterranis per fer la separativa d’aigües fecals i pluvials, així com les modificacions necessàries en els serveis annexos de FEDA i Andorra Telecom. Així mateix, Calvet també ha confirmat que l’altra part del projecte consistirà en l’embelliment total de la zona, motiu pel qual en les pròximes setmanes s'obrirà un concurs d’idees “perquè totes les empreses interessades puguin presentar el seu projecte”.