Quantcast

Cas Assumpta: una condemna pendent del Suprem

El penalista José Luis Gutiérrez Aranguren, que representa l'advocada Rosario Porto, mare de la víctima, va donar el pas d'arribar al TS en entendre que la pena imposada a la seva patrocinada després d'un llarg judici amb jurat popular es basar en meres conjectures, suposicions, declaracions esbiaixades, parcialitat de perits i testimonis, i fins i tot en una "extralimitació" del magistrat president d'aquella sala.

< p> És el que va fer constar a la frustrada apel·lació davant la sala civil i penal del Tribunal Superior de Xustiza de Galícia (TSXG) i ara, segons ha avançat el lletrat, s'espera que es posicioni al respecte l'Alt Tribunal, d'aquí que s'hagi decidit a interposar el recurs de cassació a què tenien dret.

l'TSXG va introduir una excepció, ja que entén que la mare de la criatura, l'advocada Rosario Porto, va ser la que va asfixiar a la noia de 12 anys, sense que es pugui corroborar la col·laboració del pare, el periodista Alfonso Basterra, però en execució, en tot cas, d'un "pla preconcebut amb ell" , de manera que la pena segueix sent igual per a tots dos, que estan interns al penal corunyès de Teixeiro.

I, si bé, especificava aquest error, es manca d'una prova directa sobre l'acte punible, l'assassinat , i cap testimoni va presenciar i tampoc es va adonar de l'acció que va acabar amb l'existència d'Assumpta, de la mateixa manera que no hi ha constància d'aquesta tragèdia per mitjà de gravació algun, els "fets indiciaris" condueixen, en funció de la lògica, l'experiència i de les lleis de la ciència, "a donar per acreditats els fets" .

Aquests són que Rosario Porto va ser l'autora de l'execució material de l'asfíxia, que va causar l'òbit, i tot això en el marc d'un negociat concordat únicament amb el seu ex, Alfonso Basterra, sobre el qual pesen els registres farmacèutics-compra del medicament que contenia Lorazepam i que l'autòpsia va revelar com existent en el cos de la adolescent- il mancant "credibilitat" en la seva versió, incapaç de "generar dubtes" en els jurats.

d'Assumpta diu aquest informe que no va poder defensar-se de manera efectiva i que, pel fàrmac subministrat en una quantitat "necessàriament tòxica" el 21 setembre 2013 , dia de la seva mort, va patir somnolència, moviment deambulant i una depressió generalitzada en el seu sistema nerviós central, a part de la posterior sufocació .

El seu cadàver va ser localitzat en una pista forestal de terra situada en una zona semiurbana de l'Ajuntament de Teo (la Corunya), molt a prop d'un xalet de Rosario Porto, situat en el lloc d'a Poboa, a Montouto, i que està a només uns quilòmetres d'aquest talús en el qual es va trobar a Assumpta, nascuda el 30 de setembre de l'any 2000, de matinada, i amb empremtes de lligadures per haver estat lligades les seves mans i els turmells .

per al amarratge es van emprar unes cordes ataronjades que coincidien en la seva estructura física i química amb les trobades en l'esmentat habitatge.

l'advocada Betlem Hospido, que representa Alfonso Basterra, ha fet gala d'un hermetisme absolut durant tota aquesta causa i en el seu cas també va perdre el recurs davant el TSXG, on va intentar fer veure que no hi ha una prova indiciària "vàlida" i va tractar de desvincular al seu client de l'administració de la medicina a la nena , la qual se li hauria subministrat des d'almenys tres mesos abans del seu decés, provocant-en algunes ocasions vòmits, i marejos comptats pels seus mestres.

El 12 de novembre de 2015, la secció sisena de l'Audiència Provincial de la Corunya va condemnar a 18 anys de presó els pares de Assumpta i el passat 15 de març es va signar el dictamen en el qual el TSXG ratifica aquesta pena.

el TS ha ara determinar el seu parer sobre el crim d'Assumpta, una nena d'altes capacitats la vida van apagar amb una mort traïdora.

en la citada cuneta, joguines i flors recorden a la menor d'origen asiàtic, en un improvisat altar < / strong> erigit a la memòria.