Quantcast

Atemptats de Brussel·les: Juncker demana una cooperació policial i una 'Europa de la seguretat'

Si les coses s'haguessin fet d'una altra manera, "no estaríem davant d'esdeveniments tan tràgics" va dir i l president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker.

Juncker va retreure la jugada als Estats membres, als lobbies i fins i tot al Parlament Europeu. El cap del braç Executiu de la UE ha apuntat que Brussel·les va fer una proposta "ambiciosa" al desembre, en relació al reforç de les fronteres exteriors d'Europa, que s'ha quedat mig varada al Consell, per la renuencia dels governs. El seu equip ha precisat que hi ha plans paralitzats en altres àrees relacionades amb la seguretat i la lluita antiterrorista, tot i que hi ha hagut certs progressos.

Juncker ha criticat també al Parlament per no acabar d'aprovar el registre de passatgers aeris a la UE, que es va accelerar després de París però encara no té llum verda definitiva. I va censurar als lobbies per posar obstacles a la Directiva sobre control de a signatures. "França va fer peticions, la Comissió va fer propostes i els governs van haver d'haver pres consciència del problema abans que es produïssin aquests esdeveniments tràgics" , ha tancat. Juncker reclama una "Unió de la seguretat" a l'altura de la Unió Econòmica i Monetària.

Al seu costat, Valls va llançar també alguna que una altra saeta: "Estem en guerra" , va repetir en dues ocasions, "i en els propers anys els socis de la UE hem d'invertir massivament en sistemes de seguretat adequats davant l'amenaça a la qual ens enfrontem ". Els Vint inverteixen sistemàticament per sota d'EE UU en els seus sistemes de defensa i seguretat , com ha denunciat en diverses ocasions l'OTAN.

A més de Juncker, el comissari Dimitris Avramopoulos va anunciar la convocatòria d'una reunió urgent de ministres de l'Interior, que tindrà lloc aquest dijous per coordinar la resposta europea al terrorisme. Igual que Duncker, Avramopoulos va fer una crida per "reforçar la coordinació i l'intercanvi d'informació entre els serveis de intel·ligència a" , però va reconèixer que "hi ha una llacuna de confiança " que impedeix una col·laboració més gran.