Quantcast

Edicions Saldonar ens apropa a la trajectòria vital de Maria Zambrano

Edicions Saldonar ha publicat l'obra de l'escriptora catalana Mercè Foradada "Estimades Zambrano", una aproximació a la trajectòria vital de la filòsofa ia la seva relació familiar.

La filòsofa María Zambrano i la seva germana Araceli , germana i companya vital, mantenen en aquesta novel·la epistolar una relació que permet aflorar la seva memòria.

la infància agitada d'ambdues en la nit negra de la postguerra, la seva primera joventut plena de promeses i il·lusions, alguns amors i molts desamors, l'efervescència del Madrid republicà amb l'obertura de valors i llibertats que va caracteritzar a aquest període de la història d'Espanya.

També, l'horror de la guerra civil espanyola que va acabar per destruir les seves somni < strong> s, el dur periple que van haver de iniciar viatjant per Europa en un exili que va esborrar les esperances d'un futur segur amb les seves famílies.

en l'estructura epistolar del text també es manifesta la noblesa i la mesquinesa de la vocació filosòfica.

Tot, a través de les experiències i de les idees que transmeten les seves paraules, robades a la intimitat i que fan còmplices al lector dels esforços valents i si nceros per explicar-se i per entendre.

Les cartes evoquen una gran dimensió personal i literària que defineixen i, alhora, fan créixer dos personatges amb molta força pe ro en cap cas exempts de vulnerabilitat.

La pròpia Maria Zambrano explica que "hi ha històries d'amor més rodones que les nostres, suposo , però per a nosaltres aquests han estat els capítols que ens ha tocat escriure ".

" Estimades Zambrano "és una novel·la molt documentada i amb una gran recreació lliure que revela la vida de dues germanes < strong> es singulars i el pensament de la filòsofa, molt original i encara més singular per a qui decideixi descobrir-la.

tot i la quantitat i la qualitat dels estudis erudits sobre les idees i les aportacions filosòfiques de Maria Zambrano continua sent encara massa desconeguda, poca cosa més que el nom que rubrica una cita habitualment hermètica i confusa.

l'escriptora Mercè Foradada ha exercit com a docent en diversos instituts i escoles i ha publicat a la col·lecció Narratives d'Edicions Saldonar "la casa verda" i el recull de relats "Com una reina".