Quantcast

Obama s'acomiada de Cuba amb crides a la reconciliació ia l'obertura

El primer president dels EUA en actiu que ha visitat la Cuba castrista va complir amb el seu propòsit de certificar el desglaç deixant enrere "els últims vestigis de la Guerra Freda a les Amèriques" i tendint "una mà d'amistat" .

"Crec en el poble cubà" , va proclamar en espanyol Obama en un vibrant discurs amb el qual es va dirigir directament als habitants de l'illa i que va pronunciar en presència del president de Raúl Castro en un abarrotat Gran Teatre de l'Havana, en el qual ha estat un dels plats forts de la seva visita.

Allà Obama va subratllar, també espanyol, que "el futur de Cuba està en mans del poble cubà" , ha reiterat la seva reconeixement que la política d'aïllament que va practicar el seu país durant més de cinc dècades va ser fallida , i va apostar pel futur de l'illa encarnat en les generacions més joves.

en aquest avenir de Cuba, el president dels EUA va assenyalar al Govern cubà que "no ha de témer les veus diferents del poble cubà" o al seu possibilitat de "reunir-se, parlar o votar" . "No ha de témer una nova amenaça dels EUA i, pel seu compromís amb la sobirania i l'autodeterminació, tampoc ha de témer les veus diferents del poble cubà" , li va dir directament a Raúl Castro.

a aquestes "veus diferents" va dedicar Obama una part important de la seva visita, a reunir-se avui a l'Ambaixada dels EUA amb destacats dissidents i activistes crítics i independents < / strong>, dels quals va elogiar la seva "coratge extraordinari" .

El president Obama els va prometre que seguirà denunciant "decididament" les violacions de drets a Cuba, però també va advertir als que critiquen la nova política dels Estats Units que continuar amb l'aïllament dificultarà qualsevol canvi en l'illa .

el tema dels drets humans va estar molt present durant la visita d'Obama, inclosa la conferència de premsa conjunta de dilluns amb Raúl Castro, que va rebutjar l'existència de presos polítics a l'illa al desafiar a un periodista nord-americà a presentar-li el llistat d'aquest tipus de presoners per deixar-los anar. < / strong>

Tampoc van faltar referències reiterades a l'embargament contra l'illa o "bloqueig" com se l'anomena a Cuba: Raúl Castro va tornar a exigir la fi d'aquesta política , tot i que va valorar les repetides crides del president dels EUA al Congrés per posar-hi fi. Obama es va mostrar per la seva banda convençut que l'embargament acabarà tot i que no va aventurar quan.

En les seves intenses 48 hores a l'illa, el president nord-americà no va oblidar l'emergent sector privat que ha sorgit amb les reformes econòmiques empreses pel Govern cubà: els "cuentapropistas" als quals Obama va prometre ajudar i amb els quals va conversar en un fòrum de negocis entre Cuba i Estats Units.

el viatge d'Obama ha deixat imatges per la història, com la d'un president dels Estats Units a la Plaça de la Revolució de l'Havana, retent homenatge a l'heroi nacional José Martí i fotografiat amb l'efígie del Che Guevara a l'esquena . A més, en què va ser escenari de les arengues antiimperialistes de Fidel Castro, el dilluns va sonar l'himne nacional de l'antic enemic i va onejar la bandera de les barres i estrelles.

No menys impactant per a molts cubans va ser veure a Obama aquest dia pujar l'escalinata del Palau de la Revolució, la seu del Govern socialista, per reunir-se amb Raúl Castro, el tercer cara a cara dels dos presidents des que es va anunciar el desglaç, però el primer a sòl cubà .

i segurament el que molts cubans no van a oblidar és la imatge del president dels Estats Units al costat d'un somrient Raúl Castro a l'emblemàtic i recentment remodelat estadi "Llatí" gaudint d'un simbòlic partit de beisbol entre la selecció local i els Tampa Bay Rays, unes poques hores abans de marxar de Cuba cap a Argentina.

Després d'anunciar la seva desglaç el 17 de desembre de 2014, Cuba i Estats Units caminen cap a la normalització plena de les seves relacions després d'haver restablert els seus vincles diplomàtics i reobert les seves ambaixades el 20 de juliol del 2015.