Quantcast

Musulmans i cristians: el repte de la convivència a Brussel·les

Brussel·les és una de les capitals més diverses d'Europa. En ella conviuen treballadors de la Unió Europea, eurodiputats, estudiants procedents de tot el continent i una de les comunitats musulmanes més grans de la UE. Els experts vaticinen que en 15 anys seran més de la meitat de la població.

Els marroquins van començar a arribar a la ciutat en els 60; els turcs, poc després, a partir dels 70. Hi ha altres procedències, alguns algerians, però molt menys significatives. En general parlem de més de 40 anys de convivència que fan que avui la majoria dels musulmans al país siguin persones nascudes a Bèlgica, de segona, tercera i fins quarta generació; amb un model d'integració que té llums i ombres, i que després dels atemptats d'aquest dimarts podria patir convulsions.

" Va a aparèixer el racisme segur. No crec que hi hagi més persones racistes, sinó que la gent que ja tenia aquest sentiment i l'amagava, ara se sentirà orgullosa ", opina Rena, un tècnic informàtic belga-marroquí que va créixer al barri de Brussel·les de Schaerbeek i ara resideix a Espanya. Rena s'atreveix fins i tot a vaticinar agressions físiques " com va succeir a França ".

En el seu cas mai s'ha sentit discriminat (excepte en casos " puntuals "), i no creu que el racisme sigui un sentiment imperant en la societat belga. No obstant això, reconeix que hi ha problemes d'integració greus, i no dubta que el que ha passat aquest dimarts tindrà conseqüències per als seus amics i familiars. Fins i tot per a ell a Espanya. " No em sento culpable, però sento que m'he de justificar" , explica … " Suposo que és normal ", reflexiona poc després en veu alta.

no és rar a Brussel·les que a un àrab no li deixin passar a un restaurant o local nocturn per les seves tret. O que li parin per registrar-pel carrer pel mateix motiu.
Parlem amb un altre ciutadà belga-marroquí que prefereix no donar el seu nom, però que manté una visió més optimista. " Va a ajudar a confratenizar ", assegura. En la seva opinió, la majoria dels belgues sabrà distingir entre " aquests bojos " i la comunitat musulmana. " No són els àrabs contra els cristians. No és la guerra de religions " . En aquest sentit la seva dona ens recorda que, malgrat les dificultats, la integració a Bèlgica segueix sent molt millor que a Espanya. " A Brussel·les amb un nom àrab pots aspirar a tot, ser un alt executiu o fins i tot un càrrec polític. A Espanya no ".

Molenbeek, UN MÓN A PART

A Brussel·les el paradigma del xoc cultural té nom propi: Molenbeek. Aquest barri, el mateix en què el cap de setmana va ser detingut Salah Abdeslam, el mateix que han comerciat amb armes o s'han amagat altres jihadistes, com Mehdi Nemmouche, el francès d'origen algerià que va atemptar contra el Museu Jueu de Bèlgica el passat 24 de maig de 2014.

Molenbeek s'ha convertit en un gueto dins de la capital belga. Un gueto no només per l'islamisme radical, sinó també un gueto econòmic: el 40% dels joves de Molenbek estan a l'atur. El mateix primer ministre belga, Charles Michel ho ha arribat a definir com " un problema gegantí ".

" És un barri totalment abandonat. Han creat el seu propi país dins del país ", explica Rena. En la seva opinió, és aquest caldo de cultiu, on imperen la delinqüència i la marginació, el que fa que alguns busquin en l'islamisme radical una via d'escapament " per anar al paradís ". Suggereix Rena que les autoritats belgues han mirat a una altra banda "mentre els xocs eren dins, entre ells", i ara s'han vist desbordats.

D'altra banda, denúncia i diu no entendre que " deixen que vinguin imants de l'Aràbia Saudita, els donen visats, quan professen el wahhabisme " . Segons Rena ell mateix s'ha trobat a Brussel·les en mesquites amb aquests discursos " que parlen dels occidentals com gent molt dolenta ".