Quantcast

Martí confirma que els 10 andorrans residents a Bèlgica i familiars que es trobaven de visita estan «sans i estalvis»

El cap de Govern, Toni Martí, ha condemnat enèrgicament els atemptats d'aquest dimarts al matí a Brussel·les i ha expressat el seu suport al poble belga en nom d'Andorra. Tal com ha informat ell mateix en una compareixença de premsa, ha enviat una carta de solidaritat i de condemna al primer ministre belga, ha parlat amb el cònsol honorari de Bèlgica a Andorra i ha assegurat que el Ministeri d'Exteriors i l'Ambaixada d'Andorra a Bèlgica s'han posat en contacte amb els andorrans que viuen en aquell país per descartar que hi hagi cap víctima andorrana en els atemptats. Malgrat que hi ha constància que familiars d'andorrans residents a Bèlgica es trobaven molt a prop del lloc dels atemptats, ha confirmat que es troben «sans i estalvis» i que no tenen constància que cap andorrà o resident es trobi entre les víctimes.

Toni Martí ha volgut expressar la seva repulsa envers els «fanàtics i intolerants» que en els darrers anys han volgut atemptar contra els valors de la pau i la llibertat a través dels atacs a Madrid, Londres, París i ara «al cor d'Europa». Així, Martí ha dit que és conscient que és una guerra contra el terrorisme «global» i que malauradament «ha vingut per durar» ja que pensa que passaran anys abans que es pugui combatre. En aquest sentit, Martí ha volgut donar tot el suport al poble belga i plena confiança a les autoritats belgues que hauran de determinar els autors dels atemptats.

Pel que fa al possible reforç de les mesures de seguretat que es puguin acordar a conseqüència dels atemptats, Martí ha dit que estan en contacte i en permanent col·laboració amb les autoritats franceses i espanyoles. Així, malgrat que Andorra no és un país que tingui cap conflicte obert, ha indicat que, davant aquests atacs de fanatisme que són irracionals «evidentment el Govern d'Andorra ha d'estar atent i les forces d'ordre també», i s'ha compromès a seguir exactament les directius que es puguin aplicar als països europeus en matèria de seguretat. De fet, el cap de Govern ha destacat que «nosaltres també som un lloc de passatge i la nostra participació en la lluita contra el terrorisme ha de ser molt activa».