Quantcast

Cinca defensa el paper del supervisor bancari davant de les crítiques dels liberals

Durant la sessió de control al Govern d'aquest dijous el conseller general liberal Jordi Gallardo ha interpel·lat el ministre de Finances sobre els motius pels quals BPA va superar les auditories i la UIFAND no va detectar les irregularitats que posteriorment va posar sobre la taula el FinCEN, un fet que considera que «posa en dubte l'actuació del supervisor». 

Jordi Cinca ha recordat que tot i les auditories, la UIFAND va haver de portar a la fiscalia les irregularitats que va detectar, de manera que quan acabin els processos judicials «es podrà veure si, més enllà del que deien les auditories, hi havia alguna pràctica que permetia incomplir els preceptes legals». En aquest sentit, Cinca ha defensat la feina de control del supervisor, però ha subratllat que «evidentment, al final, la responsabilitat de complir amb la llei és de la pròpia entitat».

Pel que fa a la comunicació de la UIFAND demanant a les entitats que informessin de tots els casos que podien afectar el risc reputacional de la plaça, Gallardo ha criticat que l'organisme, en rebre la resposta de BPA, no fes cap actuació, i el ministre de Finances ha posat de manifest que hauria d'haver sortit de la pròpia entitat notificar els presumptes casos de blanqueig al supervisor «sense que calgués cap comunicat». 

Amb la intervenció del conseller socialdemòcrata Pere López, el debat també s'ha centrat en la reunió que la Comissió Legislativa d'Exteriors va mantenir amb el subsecretari del Departament d'Estat dels Estats Units divendres passat. López ha contradit el ministre assegurant que durant la trobada Conrad Tribble no va afirmar ni desmentir que la nota verbal del 2014 i la nota del FinCEN tinguessin relació, i ha insinuat que la reunió es va organitzar per passar un «cert missatge», un extrem que han negat tant el ministre d'Afers Exteriors, Gilbert Saboya, com el president de la comissió, Carles Ensenyat, que ha afegit que va ser el consolat dels Estats Units qui va demanar d'organitzar-la.

L'informe de PwC, tancat i signat el 29 de febrerD'altra banda, Jordi Cinca no ha volgut donar detalls sobre el calendari del procés de resolució de BPA, argumentant que és una competència de l'AREB, i ha assegurat que el Govern no ha tingut accés als resultats de l'informe de PwC, que l'AREB va rebre signat el passat 29 de febrer. Davant les preguntes de Jordi Gallardo, Cinca ha defensat els criteris exigents que ha fet servir PwC, atribuint-los a la necessitat de poder garantir al màxim la legitimitat dels clients que passin a Vall Banc.

Des de la bancada socialdemòcrata, Rosa Gili també ha intervingut per demanar en base a quina informació el FinCEN va retirar la nota el 19 de febrer si els resultats de la revisió de comptes no es van tancar fins dies més tard, per la qual cosa el ministre de Finances ha explicat que l'organisme nord-americà va prendre la mesura fent una anàlisi global de la situació i de totes les actuacions de les autoritats andorranes. 

Ball de dates amb el comunicat de la UIFANDFinalment, també s'ha debatut sobre el comunicat tècnic que la UIFAND va emetre el novembre del 2014 amb l'objectiu de limitar els traspassos en efectiu entre comptes, denominats operacions de caixa, i fer que els bancs notifiquessin totes aquestes operacions que es detectessin. Jordi Cinca ha revelat que, malgrat que el comunicat s'emetés al novembre, no va entrar en vigor fins al maig del 2015, i ha justificat aquest decalatge pel fet que la UIFAND, després de reunir-se amb les entitats, va acordar un període d'adaptació per tal que els bancs poguessin fer els canvis procedimentals i informàtics necessaris.

No obstant, Jordi Gallardo ha revelat que el director de la UIFAND, durant la compareixença a la comissió especial de seguiment del cas BPA, va assegurar que aquesta mesura havia entrat en vigor al 2014, i ha lamentat que a Andorra «tenim un problema amb els reguladors i supervisors».

Amb tot plegat, el ministre Jordi Cinca ha fet referència en diverses ocasions al llarg del debat al fet que el més important és anar donant compliment a les recomanacions dels organismes internacionals com el Moneyval, i que «especular més enllà d'això només fa que generar dubtes sobre la plaça financera andorrana».