Quantcast

Andorra defensa els avenços fiscals davant la Comissió Especial del Parlament Europeu

En la seva intervenció, Cornella ha parlat sobre la transformació d'Andorra dels darrers anys cap a la transparència i l'homologació internacional en el marc regulador fiscal. En aquest sentit, ha enumerat els passos duts a terme per Andorra com són la signatura de la Convenció sobre assistència administrativa mútua en matèria fiscal amb l'OCDE, el novembre del 2013 que es ratificarà aquest 2016; l’adopció de la declaració de l’intercanvi automàtic d’informació amb l’OCDE, el juny del 2014; la signatura de l’Acord multilateral d'intercanvi automàtic d'informació en matèria tributària entre autoritats competents (MCAA) amb l’OCDE, el desembre del 2015; la signatura el passat mes de febrer de l’acord entre Andorra i els Estats membres de la UE d’intercanvi d’informació i transparència fiscal que renova i modifica l'acord signat el 2004 i la participació d’Andorra al Grup de treball BEPS de l'OCDE des de la seva creació (finals 2015).

En el marc del seu discurs, Cornella, tal com informa l'Agència  EFE, ha afirmat que Andorra no és un paradís fiscal i ha assegurat que el país anirà seguint els passos que faci la Unió Europea a favor d'una major transparència i cooperació fiscal. En aquest sentit, ha assenyalat que “només necessitem un mapa de ruta i assegurar-nos que tot el que fem ho farem en línia i que tindrem temps per analitzar-ho tot (abans)”.

Sobre si el país estaria disposat a participar en l'intercanvi d'informació fiscal sobre multinacionals d'un país a un altre, ha assegurat que Andorra “ho està estudiant”, i ha obert la porta a unir-se a l'esquema que ha rebut el vistiplau dels països europeus. Preguntada per la transferència de beneficis d'un país a un altre en forma de pagaments interns entre filials o amb la matriu -una pràctica utilitzada per multinacionals per declarar els seus beneficis en països on estan menys taxats-, Cornella ha defensat que el marc fiscal andorrà és “molt nou” i està en desenvolupament. En aquest sentit, ha recordat que el país aplica un tipus d'impost de societats “molt lineal”, del 10%, amb certes deduccions que ha assegurat que en qualsevol cas “no són automàtiques i s'estudien cas a cas”.

Durant la compareixença, l'eurodiputat d'ICV, Ernest Urtasun, ha posat en dubte que Andorra no sigui un paradís fiscal i ha assenyalat que manté un tipus impositiu a les empreses “molt reduït”, del 10%, per la qual cosa ha assegurat que des del 2012 s'han traslladat 900 empreses a un país “que solament té 70.000 habitants”.