Quantcast

Qué es la CUP

Les sigles CUP responen a Candidatura d'Unitat Popular (Candidatura d'Unitat Popular). Es tracta d'un partit polític espanyol que d'esquerres que defensa, entre altres coses, la independència de Catalunya.

Aquest partit sol anar associat a termes com antisistema o anticapitalista però, com es defineix a si mateixa la CUP? Com "una organització política assembleària d'abast nacional, que s'estén en els Països Catalans i que treballa per un país independent, socialista, ecològicament sostenible, territorialment equilibrat i deslligat de les formes de dominació patriarcals ".

Tot i que molta gent està creu que la CUP es tracta d'una formació política relativament nova, la veritat és que troba el seu origen en l'any 1979, amb motiu de les eleccions municipals de 1979 , les primeres després de la mort de Franco.

La CUP, que inicialment va néixer amb vocació municipalista , es va inscriure com a partit en l'any 1987. Tot i que en ocasions es van presentar de la mà d'altres formacions polítiques progressistes, no va ser fins a 2003 quan van aconseguir els seus primers regidors electes, en les de 2011 van obtenir 101 regidors, i en les de 2015 van triplicar els seus èxits, amb 374.

Es van presentar per primera vegada a les eleccions autonòmiques de Catalunya de 2012 , i van aconseguir entrar al Parlament amb tres diputats, i en les autonòmiques del 27 de setembre de 2015, amb Antonio Baños com a candidat, van arribar als 10 diputats. A més, l'acord entre la CUP i Junts pel Sí que va ser el que va garantir la investidura de Carles Puigdemont com a president de la Generalitat.