Quantcast

El jutge imputa el PP de València i ofereix als Barberà declarar voluntàriament

El jutge que investiga el cas Imelsa ha imputat el PP de València per blanqueig i ha ofert a l'exalcaldessa Rita Barberá que declari voluntàriament abans de decidir si eleva la causa al Tribunal Suprem.

Segons el fiscal, "hi ha indicis suficients de la participació" de Rita Barberá i del diputat autonòmic i exregidor Miguel Domínguez a la comissió del delicte de blanqueig i pel qual el jutge ha resolt imputar també el PP.

En un acte notificat avui, l'instructor explica que els escrits presentats pel fiscal "contenen indicis racionals que fonamenten jurídicament aquesta petició".

Segons ha informat el Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana, el jutge ha prorrogat un mes més, fins al 14 d'abril, el secret en la causa principal, i ha aixecat el de la peça separada de blanqueig, a la que estan investigats (imputats) mig centenar de regidors, exregidors, assessors i exassessors del partit.

la imputació s'ha estès el PP de la ciutat de València per blanqueig i el jutge ha citat a declarar de nou a quatre investigats -el dia 8 d'abril- per la seva suposada proximitat als diners presumptament il·lícit.

Es tracta del fins ara portaveu del grup municipal, Alfonso Novo, l'exregidora María José Alcón , l'exsecretària del grup Carmen García-Fuster, i la seva secretària María José Pi, i tots ells es van negar a declarar en la seva primera citació, han informat les mateixes fonts.

El jutge també ha ofert declarar al diputat autonòmic i exregidor Miguel Domínguez, abans de decidir si eleva la causa per blanqueig al Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana.

Es dóna la particularitat que en la causa conviuen aquests dos tipus d'aforaments, davant el Suprem en el cas de Rita Barberá per ser senadora , i davant del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana, en el cas de Domínguez per ser diputat autonòmic.

d'altra banda , el jutge ha demanat un informe a la Fiscalia Anticorrupció sobre la conveniència de declarar la complexitat de la causa i ampliar així la investigació de 6 a 18 mesos la investigació de la peça separada.

sobre l'oferiment perquè els dos aforats, Barberà i Domínguez, puguin ser escoltats voluntàriament en relació a uns fets pels quals podrien resultar imputats, el jutge ha al·ludit a la doctrina del Suprem segons la qual "han de depurar al Jutjat d'Instrucció d'origen totes les diligències necessàries per completar la investigació dels fets ".

l'Alt Tribunal exigeix ??que" quan s'imputen actuacions criminals a un grup de persones i alguna d'elles té el caràcter d'aforat, s'individualitzi no només la conducta concreta que fa a aquest aforat pogués ser constitutiva de delicte , sinó també que hi hagi algun indici o principi de prova que pogués servir de suport a aquest imputació "

" per aquest motiu perquè procedeixi declarar la seva competència sigui menester que hi hagi suficients indicis de responsabilitat contra la persona aforada ", segons recull la sentència.

d'acceptar la fórmula de la declaració voluntària, la senadora i el diputat autonòmic compareixerien davant jutge i fiscal, assistits per advocat, prèvia designació de procurador i havent tingut coneixement de les actuacions.

El jutge els atorga un termini de vint dies per declarar si ho desitgen i ha puntualitzat que no seran interrogats.

Alternativament a aquesta compareixença voluntària, podrien presentar un escrit al·legant el que considerin oportú en relació als fets investigats ia la seva possible participació en els mateixos.

aquesta declaració voluntària no implicaria procedir algun de l'òrgan judicial contra ells, sinó que es tractaria d'un tràmit que "que persegueix garantir el seu dret de defensa", que s'adoptaria abans de "decidir sobre la petició interessada pel fiscal" . < / p>

a més, el jutge ha dictat una providència en la qual demana al PP que designi un representant processal que haurà de prestar declaració en qualitat de investigat (terme que substitueix el d'imputat) pel mateix delicte de blanqueig de capitals.