Quantcast

Les enquestes pressionen Podem

Aquest passat diumenge El País publicava una enquesta de Metroscopia. Avui dilluns les publiquen també La Razón i ABC, i encara que les dades varien significativament d'una a una altra, totes elles coincideixen que, si es repeteix eleccions ara, podem perdria suports.

En el cas de l'enquesta d'El País Podem i les seves confluències es quedarien com a quarta força per darrere de Ciutadans, amb un 16,8% de suports, davant del 20,65% dels passats comicis, és a dir, una caiguda de gairebé quatre punts. La pujada més significativa seria per a la formació d'Albert Rivera, que podria sumar els seus escons als del Partit Popular per formar una majoria.

Resultats mica diferents augura avui l'enquesta de GAD3 publicada per ABC, que atrribuye la major pujada al PSOE, l'altra part del pacte actualment. D'acord amb aquest estudi el PSOE guanyaria 3,4 punts (fins al 24,2%), el que li permetria recueprar 14 escons. El principal perdedor també en aquesta enquesta seria Podem, que es deixaria 15 escons a quedar-se en un 18,7% dels vots. Tant el PP com Ciutadans es mantindrien en resultats molt similars als actuals.

Quant al sondeig de NC Report publicat pel diari La Razón reflecteix que si es repetissin avui les eleccions, el PP aconseguiria entre 126 i 128 escons; el PSOE, entre 87 i 90; Podem i els seus confluències de 63 a 67 diputats i en quart lloc estaria Ciutadans, amb entre 42 i 47 representants. És a dir, el PP aconseguiria entre 3 i 5 escons més, i Ciutadans entre 2 i 7, si se celebressin avui les eleccions generals, en tant que el PSOE aconseguiria els mateixos diputats que va aconseguir al desembre passat i Podem perdria de 2 a 6.

En conclusió, i malgrat les variacions, totes les enquestes apunten que el sistema de quatre partits és una realitat consolidada, i que la governabilitat i els pactes pot dependre de molt petites variacions. De fet, és molt probable que s'arribés a situació de bloqueig similar a l'actual. Això sí, encara que hi ha diferències sobre qui serien els que guanyarien, tots coincideixen que Podem perdria diputats. Una forta pressió sobre Esglésies.