Quantcast

Els diners que van guanyar els més rics amb els seus SICAV a Espanya

Segons dades del mercat, en concloure l'any el patrimoni gestionat per dotze de les majors SICAV, en què participen cognoms tan coneguts com Koplowitz, Abelló, Del Pino, Palatchi o Bhavnani, s'elevava exactament a 4.266, 6 milions d'euros , davant els 4.078,5 milions d'euros del tancament de 2014.

Pel que fa a la rendibilitat, el rendiment mitjà d'aquestes vuit societats l'any passat va ser del 4,34% , la meitat que un any abans, quan es van revaloritzar un 8%.

Malgrat aquest pitjor rendiment, els més rics del país han sabut col·locar els seus actius millor que la majoria, i encara que de les dotze seleccionades tres més van patir minusvalideses, de mitjana es van revaloritzar un 4,34%, enfront del 7,15% que va caure el principal indicador de la borsa espanyola, l'IBEX 35.

Tampoc els fons d'inversió poden competir amb l'evolució d'aquestes societats d'inversió, ja que la seva rendibilitat mitjana anual va ser el 2015 de l'1%, segons les dades de l'Associació d'Institucions d' inversió Col·lectiva i Fons de Pensions (Invers).

Una SICAV o societat d'inversió de capital variable és un instrument utilitzat principalment per les grans fortunes perquè els permet invertir part dels seus diners i diferir el pagament d'impostos gràcies a la creació d'una societat anònima destinada únicament invertir en actius financers.

per a constituir un SICAV, que paga un 1% d'impostos pels rendiments i plusvàlues que genera , cal complir determinats requisits, com comptar amb almenys cent accionistes i un capital mínim de 2,4 milions d'euros; en el cas d'una SICAV per compartiments, el capital mínim desemborsat és de 480.000 euros.

Pel que fa a les principals SICAV espanyoles, la majoria va incrementar el valor dels seus actius, però al alguna d'elles el va reduir notablement, com va ser el cas de Kalyan, propietat de l'inversor d'origen indi Ram Bhavnani i que per segon any consecutiu s'ha reduït a la meitat el patrimoni d'aquesta SICAV; en 2015, va passar a gestionar 112 milions d'euros, enfront dels 224 de 2014.

Kalyani va ser a més una de les SICAV que va patir minusvalideses l'any passat, del 1,29%, igual que Allocation, propietat de la família del Pino, principals accionistes de l'empresa constructora i de serveis Ferrovial, i Arbarin, una de les que posseeix l'empresari Juan Abelló.
Pel que fa a la rendibilitat, Soixa, a través de la qual gestionen la seva fortuna els Hernández Calleja, de l'alimentària Ebre Foods, es va alçar amb el primer lloc per rendibilitat al revaloritzar-gairebé un 14% .

També van aconseguir un molt bon rendiment Herprisa ( 9,5%) i Gesprisa (8,17%), controlades per Alberto Palatchi, el president de Pronovias, i Naira (6,99%), un altre dels vehicles d'inversió d'Abelló.

Així mateix , Morinvest, la segona per grandària, s'ha apuntat una revaloració del 7,59%, a més de superar en 2015 els 500 milions d'euros gestionats; aquesta SICAV, que gestiona BBVA, és la dipositària d'actius de l'empresària Alicia Koplowitz.

En primera posició per grandària figura Torrentosa, propietat de la família March, amb gairebé 1.300 milions d'euros i una revaloració dels seus actius del 2,31%.

Similar va ser la pujada de Soandres (2,02%), de Sandra Ortega Mera, filla d'Amancio Ortega, fundador d'Inditex, i una mica més elevada (3,65%) la de Chart, una altra de les SICAV de la família del Pino. La societat Elitia -abans Agrippa-, vehicle d'inversió de la família Gallardo Ballart, propietaris de la farmacèutica Almirall, es va revalorar un 1,45%.

El patrimoni del conjunt de societats d'inversió de capital variable, amb les dades facilitades per Invers, va créixer en 2015 un 5%, fins a 34.082.000 d'euros, després de sumar 1.744.000 durant l'any.

a continuació s'adjunta una taula amb el nom de les SICAV d'aquestes grans fortunes, el patrimoni en milions d'euros gestionat al tancament de 2015 i 2014, i el seu rendiment: