Quantcast

S'aprova el marc normatiu perquè FEDA impulsi nous projectes amb el sector privat

Després del debat a la totalitat del passat mes de gener, aquest dijous s'ha aprovat la Llei que permetrà desenvolupar el sector energètic del país, permetent a FEDA la creació de filials que podran tenir capital privat per tirar endavant els projectes, xifrats en 235 milions d'euros durant els propers 10 anys.

El text s'ha aprovat amb els vots de DA i SDP, però el PS i Ld'A hi han votat en contra. La consellera socialdemòcrata Rosa Gili ha criticat que «DA ha tirat pel dret i no ha tingut en compte les aportacions», i ha lamentat que no es garanteixi la lliure concurrència i transparència que assegura la contractació pública.

De la seva banda, la consellera liberal Carine Montaner ha justificat el seu vot en contra per la manca de planificació a la llei, perquè no es considera la contractació pública, perquè no es vol donar un xec en blanc al Govern i perquè veuen indicis d'inconstitucionalitat, ja que consideren que si una filial de FEDA es pot instal·lar en un terreny comunal, això entra en conflicte amb els interessos comunals. No obstant, la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, ha negat aquest extrem ja que per instal·lar una infraestructura primer caldrà desenvolupar un pla sectorial i incloure'l en els plans d'ordenament comunals.

Calvó, com ja va explicar en el debat a la totalitat, ha destacat la importància d'una llei que permetrà desenvolupar un nou model energètic, mantenint el principi de servei públic de FEDA però amb un esquema de treball conjunt entre el sector públic i privat per crear nous projectes de cogeneració, de xarxes de distribució de calor, d'energies renovables o de carregadors per a vehicles elèctrics. La ministra indicat que entén la inquietud de la oposició en referència al canvi de règim de contractació, però ha assegurat que el dret privat permetrà més agilitat i més qualitat de servei.