Quantcast

Trump supera una altra prova de foc i Sanders augmenta la seva amenaça sobre Clinton

Encara que eren dos els estats que celebraven primàries demòcrates i 4 republicanes, tots els ulls estaven centrats a Michigan, considerat 1 estat crucial tant per la xifra de delegats que repartia (la més gran en els dos casos) com pel que aquest representa a nivell demogràfic.

Michigan va ser el primer estat a votar del conegut com a cinturó industrial dels EUA (del qual, de fet, és la seva major insígnia), una zona antany puixant, rica i molt poblada que durant les últimes dècades s'ha vist fortament colpejada per la desindustrialització i que va patir amb especial intensitat la crisi econòmica.

En el bàndol republicà, < strong> Trump es va dur Michigan per un ampli marge de més de 10 punts , el que va ser interpretat com a mostra no només de la seva solidesa en aquesta campanya sinó que pot aconseguir bons resultats en estats amb una composició socioeconòmica similar com els cobejats Ohio i Pennsilvània.

per part dels demòcrates, el senador per Vermont i autoproclamat socialista democràtic Bernie Sanders va donar la gran sorpresa de la nit i es va imposar a Michigan (encara que per un marge molt ajustat) al seu rival, Hillary Clinton. Malgrat que la diferència final va ser per la mínima, la victòria de Sanders en aquest estat té una significació especial, ja que d'una banda d emuestra el poder del senador al cinturó industrial i, de l'altra, desafia les enquestes , que li vaticinaven una derrota aclaparadora a Michigan.

Cap sondeig dels publicats donava a Sanders com a guanyador a Michigan i, de fet, les enquestes dels últims dies auguraven una derrota engruixada per entre 13 i 27 punts. "Els mitjans corporatius ens havien descartat. Els enquestadors deien que estàvem molt enrere. Però vam guanyar. Gràcies, Michigan", va agrair als votants el mateix senador a la xarxa social Twitter després de conèixer els resultats.

al marge de Michigan, Clinton i Trump es van dur el meridional Mississipí pels bàndols demòcrata i republicà , respectivament, (tots dos per amplis marges sobre els seus rivals, especialment en el cas de l'exsecretària d'Estat), mentre que el senador Ted Creu es va apuntar la seva setena victòria del que va de campanya a Idaho.

a més de Michigan, Mississipí i Idaho, els votants republicans també estan cridats aquest dimarts a les urnes a l'arxipèlag de Hawaii (de tendència fortament demòcrata), que reparteix 19 delegats però del qual no s'espera que es coneguin els resultats fins a la matinada de dimecres.

Tot i la victòria de Creu a Idaho, que es durà la major part dels 32 delegats en joc en aquest estat de l'oest dels EUA, aquesta nova jornada electoral va servir per consolidar el lideratge de Trump , ja que tant a Michigan com a Mississipí, que repartien 59 i 40 delegats, respectivament, es va imposar per més de 10 punts.

"Tots i cada un dels que m'han atacat brutalment estan caient. Vam començar sent disset (precandidats republicans) i vam quedar 4, i no ho estan fent molt bé aquesta nit ", va treure pit Trump en una roda de premsa a Jupiter (Florida) en conèixer els resultats.

a falta del que passi a Hawaii i de conèixer els resultats definitius a Idaho, el gran perdedor de la nit seria el senador per Florida Marco Rubio, qui en quedar per sota del llindar del 15% tant a Michigan com a Mississipí no portaria cap dels delegats en aquests estats.

La propera gran cita electoral de les primàries presidencials dels EUA serà dimarts que ve, 15 de març, quan votaran cinc estats: Illinois, Missouri, Carolina del nord i els preuats Ohio i Florida , que, en el cas republicà, concedeixen la totalitat dels delegats al candidat guanyador per petit que sigui el marge de la victòria.