Quantcast

Gaspar Rosety y Joaquin Luqui, la fatal coincidencia de morir de un golpe en la cabeza a los 57 años

La notícia de la mort del periodista esportiu Gaspar Rosety , als 57 anys d'edat, ha commocionat el món del periodisme aquesta setmana. Rosety, que sortia de menjar d'un restaurant divendres passat, va quedar en mort cerebral després d'ensopegar contra un piló de la vorera i un cop al cap. Rosety va patir traumatisme cerebral i parada cardiorespiratòria. Tres dies després va morir a l'hospital 12 d'octubre. La mort ens fa retrocedir 11 anys en el temps per recordar a un altre mític del periodisme que, curiosament, va morir un mes de març, també als 57 anys d'edat, i també per un cop al cap patit en una caiguda fatal en el seu casa. Es tracta d ' Joaquín Luqui, mític locutor radiofònic que va passar 10 dies en coma abans del desenllaç final , que va deixar orfes als seus fans dels 40 principals.

< p> Però, per què resulta tan perillós un cop al cap? Primer, perquè no tots els símptomes es manifesten en el mateix moment en què succeeix, sinó que poden arribar a passar diverses hores fins que desemboquen en una cosa pitjor, de manera que la persona que colpeja no sent la urgència d'anar al metge.

La raó de per què els traumatismes cranials indueixen al coma s'explica amb que causen inflamació al cervell i, en haver poc espai a la cavitat cranial, la pressió augmenta i l'òrgan deixa de funcionar, cosa que no té per què ser immediat.

És molt important, sobretot per a les persones del seu voltant, estar atents a si hi ha p roblemas de equilibri, pèrdua de consciència, problemes en parlar, somnolència, visió borrosa o doble, vòmits, marejos o mal de cap en les següents 72 hores a produir-se el cop.

les recomanacions de l'Organització Mundial de la Salut consisteixen en verificar cada dues hores durant les 24 hores següents , incloses les hores de son, que el pacient està orientat, mou les quatre extremitats i parla.