Quantcast

Martí lamenta la politizació de l'afer de l'agent detingut i Espot diu que es pot plantejar la penalitat

El ministre d'Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, i el cap de Govern, Antoni Martí, han defensat aquest dimarts al matí la feina que duen a terme els cossos especials i han lamentat que s'utilitzin casos com el del sotsoficial de la policia jutjat la setmana passada pels trets contra l'edifici administratiu de l'Obac per fer-ne «un ús partidista i interessat» i que s'hagi polititzat. De fet, Martí no ha dubtat en qualificar-ho com de «lamentable». De la seva banda, Espot ha posat en relleu que el problema en aquest afer no ha estat el procediment emprat, el de l'ordenança penal, i que en tot cas la reflexió hauria de ser sobre el marc penal, de tal manera que s'avaluï si la pena que està associada a fets com els succeïts és o no suficient.

Així, Espot ha destacat que «el marc penal és el mateix» i que, per tant, el fet que s'hagi optat pel procediment de l'ordenança penal no té res a veure amb la pena a la qual ha pogut ser condemnat el policia. Així, creu que una de les qüestions que caldria plantejar-se no és al voltant del procediment judicial emprat si no, si cal fer «algun retoc a la norma penal», és a dir, si cal revisar la pena que delictes d'aquest tipus tenen associada.

Espot no ha volgut valorar la decisió judicial i el que ha remarcat, però, i que ja va manifestar la setmana passada el ministre portaveu, és que l'Executiu no veu de bon ull el fet que una persona encausada o amb un expedient sancionador obert es pugui jubilar. És per això que ja es treballa en la modificació de la llei. Així, ha destacat que el que passa actualment «no és acceptable» .

Quant a l'ambient que es viu a la Policia, el titular d'Interior ha constatat que «és molt bo» tot i que hi ha un cert «neguit» i «desconcert» pel fet, especialment, que algunes persones «de manera polititzada i interessada vulguin fer norma del que és excepció» i ha fet una crida a ser curosos i a no parlar «amb certa lleugeresa» de certs aspectes. En el mateix sentit, de fet, s'ha manifestat Martí, posant en relleu que la mala actitud d'uns pocs no pot anar en detriment de la imatge dels cossos especials i del seu servei en benefici de la ciutadania.

Sobre l'actuació en aquest i altres casos en què hi pugui haver un membre dels cossos especials afectat, Espot ha dit que és sempre igual, ja que quan es comunica un comportament anòmal s'obre un expedient sancionador, procedint, tal com ha destacat «de la mateixa manera i sense excepcions». És més, ha destacat que «tothom passa pel mateix raser» i ha recordat que en el moment actual «no hi ha una situació de major desordre» sinó casos que potser són «més cridaners o potser més preocupants» i, d'aquesta manera, ha afegit que ja anteriorment hi ha hagut «nombrosos casos» de policies que han estat objecte d'expedients sancionadors per tenir una causa judicial oberta.

Sobre el fet que Martí anés a felicitar els policies, Espot ha dit que «és molt normal» que comparegui per felicitar els agents que han intervingut si l'operació ha estat exitosa i ha negat «falsedats» com que el cap de Govern va anar a visitar l'agent detingut.