Quantcast

Superaliments: Teff, el cereal que conquista Europa i EUA

La 'teff-mania' va començar als EUA, país en el qual estrelles com Gwyneth Paltrow i Victoria Beckham van promocionar el seu consum declarant-fervents devoradores del cereal . I Europa no fa gaire que el va descobrir, encara que el seu cultiu provingui de cultures mil·lenàries de l'Àfrica negra.

Estem parlant del gra de cereal més petit del món i no conté gluten i, a més, està carregat de fibres, proteïnes, calci, vitamines i minerals. Tot sembla positiu quan s'estudien les propietats i aportacions del teff o Eragrostis tef, que és la base de l'alimentació etíop. Allà és tan popular com aquí ho són el blat, el sègol o el blat de moro.

Què podem fer amb això? Podem produir 'injera', un tipus de pa pla molt fi que probablement no hagis vist o provat mai perquè a Etiòpia van prohibir la seva exportació. Aquesta prohibició no es va produir per que fos perjudicial per a la salut o un producte de mala qualitat. Les autoritats etíops van prohibir la seva exportació per temor que l'augment de la demanda externa desabasteciera al mercat local. Ara les coses han canviat i des de fa set mesos, el país africà comercialitza internacionalment la farina de Teff, tot i que no el gra.

Com la quinoa, l'espelta, i altres cereals que sonen exòtics, el Teff s'està fent un lloc en el món dels superaliments. No té gluten i té un munt de minerals i fibres. A més, és ric en proteïnes i per això és molt recomanable per a ls esportistes. I el millor d'aquest cereal és que el nostre clima, en algunes zones com Castella i Lleó és apte per al seu cultiu. De fet, som dels pocs a la UE que estem iniciant la producció del gra.

Una anàlisi de la seva composició pot explicar a les clares el seu èxit i la curiositat pel seu consum. I és que, a més de no tenir gluten és un cereal apte per al consum per part de diabètics. Conté hidrats de carboni complexos amb midó de digestió lenta que disminueixen el seu índex glucèmic, fent-ho apte per a aquest tipus de pacients. T'has parat a pensar en els beneficis de la utilització de la seva farina en l'elaboració de pa o pastes per a celíacs i diabètics?

Per cert, si algú necessita aportacions extraordinàries de calci, un got de llet amb torrades fetes de farina de teff és el súmmum: 130 grams de teff aporten la mateixa quantitat d'aquest mineral que un got de llet o 60 grams d'espinacs. A més, té alts nivells de lisina un aminoàcid essencial que agilitza la reparació muscular i ajuda a produir elastina i col·lagen natural-Resultat? Treball extra parell la salut de la pell. Vols més? Aporta vitamina C -que no està present en altres cereals- i un alt nivell de vitamina B1 i B6. A més de ser ric en minerals com el ferro, fòsfor, manganès i coure.

Com trobar-lo a Espanya? Blonk, un projecte que neix de la voluntat emprenedora d'un enginyer agrònom holandès establert a Espanya, Egbert Sonneveld, que es dedica al cultiu gestiona el cultiu i comercialitzar el Teff al nostre país. A més, en l'actualitat treballen en la construcció d'una fàbrica de productes elaborats (farina, flocs, galetes) . I pot ser que el teff arribi per quedar-se perquè només necessita aigua i temperatura al qual li van molt bé les zones càlides.