Quantcast

Consells pràctics per utilitzar cadenes de neu

Arriben les primeres neus: fred, humitat i … la necessitat, en moltes zones d'Espanya, d'emprar les cadenes de neu. El seu ús és menys senzill del que sembla, segons expliquen des del centre del bricolatge de l'automòbil HTMBoxes. "Davant la falta d'ús, és molt possible que les cadenes no presentin el millor estat", adverteixen. Després, afegeixen: "Al mateix temps, per al seu ús, és convenient tenir en compte una sèrie de consells per fer un correcte maneig d'elles". Te'ls expliquem a continuació:

Saber si són o no les adequades: El primer que cal fer és comprovar que les cadenes que es tenen són les adequades per a vehicle que s'estigui utilitzant . Moltes vegades, en adquirir un cotxe nou, normalment s'agafen les que es portaven al cotxe vell i es fiquen al maleter sense provar-les. És fonamental acarar que les mesures de la roda coincideixen amb les de les cadenes.

Sempre amb guants: És essencial portar al cotxe uns guants de treball. És una cosa bàsica ja que a l'hora de posar les cadenes els guants evitaran possibles talls, ferides i congelacions a les mans.

En condicions adverses i fora de la calçada: Sempre és convenient realitzar algun tipus de pràctica en condicions adverses: amb fred, pluja, etc. Així, quan arribi el moment d'haver de col·locar les cadenes en plena nevada, no serà necessari buscar cap manual, ja que ja es disposarà de pràctica. D'altra banda, sempre es posaran fora de la calçada.

Saps on es col·loquen les cadenes? Les cadenes i fundes tèxtils es col·locaran sempre a les rodes motrius, això és: sobre les rodes en què el motor exerceix la seva força. Per tant en els vehicles amb tracció posterior s'hauran de col·locar en l'eix posterior i els vehicles amb propulsió davantera en l'eix anterior. Els vehicles amb tracció permanent a les quatre rodes, excepte indicació contrària del manual del seu vehicle, hauran d'instal·lar les cadenes en l'eix posterior.

Velocitat màxima a 40Km / hi sense maniobres brusques: Una vegada que s'instal·len les cadenes, s'haurà de circular a una velocitat màxima de 40Km / h. No ha de sobrepassar, encara que es pensi que l'adherència de la cadena sigui òptima, ja que, a mesura que s'augmenta la velocitat, l'adherència disminueix. De la mateixa manera, les maniobres no hauran de ser brucas.

Retirar quan ja no siguin necessàries: Les cadenes hauran de ser retirades pel que fa la capa de neu o gel hagi desaparegut del asfalt. D'aquesta manera, ni els pneumàtics ni les cadenes patiran danys.

Netejar amb aigua: A l'hora de netejar les cadenes, s'haurà de fer amb aigua, per tal d' eliminar les restes de terra i sal. Finalment, abans de guardar-les en el seu envàs cal assegurar-que estan seques. D'aquesta manera, s'evitarà el seu deteriorament per un mal emmagatzematge i estaran a punt per tornar a utilitzar-les.