Quantcast

Centenars de persones omplen la plaça Sant Miquel d'Encamp per degustar la tradicional escudella

El que es preveia una escudella marcada per la polèmica de la redistribució salarial que la majoria comunal va anunciar el passat dijous al Consell de Comú, no ha estat així. Finalment, els cònsols han decidit destinar la tretzena paga a activitats de la parròquia i la convocatòria que havia fet el jovent d'Encamp a ovacionar els polítics de la majoria durant la celebració de l'escudella, no s'ha portat a terme.

Així doncs, amb la benedicció del mossèn, Encamp ha iniciat amb normalitat la tradicional escudella a la plaça de Sant Miquel, una jornada de festa durant la qual s'han repartit al voltant de 1.500 racions elaborades per més d'una vintena de persones entre padrines, jovent del poble, i treballadors del departament de Cultura. Per a l'elaboració de l'escudella s'han fet servir unes 3.000 mandonguilles, 700 litres de caldo, carn, arròs, cigrons, fideus, mongetes i verdures.

Però abans de començar el dinar, quan centenars de persones ja esperaven a la cua per omplir els seus plats d'escudella, els manadors del Comú d'Encamp, juntament amb el rector de la parròquia, han subhastat coques, bulls, embotits, peus de porc i d'altres productes, amb els quals han recaptat gairebé 1.000 euros que es destinaran a obres socials. A aquesta quantitat cal sumar els diners que s'han aconseguit amb altres accions com ara la visita a les cases de la parròquia durant tota la setmana amb una imatge de Sant Antoni i una guardiola perquè tothom pogués col·laborar.

Entre els participants a l'escudella d'Encamp, a més dels representants polítics de la parròquia, han estat el ministre d'Ordenament Territorial, Jordi Torres, o els consellers generals Maria Martisella i Carles Enseñat.

Els Liberals celebren que la majoria destini la tretzena paga a la parròquia i el PS estudia emprendre mesures legals

Després de la polèmica que ha aixecat la redistribució salarial d'Encamp, la majoria comunal ha decidit destinar la tretzena paga a projectes de la parròquia perquè “la nostra voluntat no era que s'entengués com un augment salarial”, segons ha explicat el cònsol major, Jordi Torres.

Aquesta reacció l'ha celebrat el conseller de la minoria, Jordi Troguet, i espera que “només hagi sigut una petita picabaralla i ara el que hem de fer és tirar endavant la parròquia”. Tanmateix, ha preferit esperar les reunions de comissió per conèixer el tarannà de la majoria, i “si volen col·laborarem però farem la nostra crítica quan no estiguem d'acord”.

Pel que fa a la protesta que havia convocat el jovent de la parròquia a les xarxes socials, Troguet va ser un dels primers a donar el seu suport, tot i que durant la celebració de l'escudella ha assegurat que el poble és qui decideix i “nosaltres sols podem acceptar i donar-los suport”.

Per la seva banda, el conseller socialdemòcrata Pere Marsenyach, s'ha mostrat molt crític amb la decisió de la majoria i ha remarcat que “la tretzena paga és el que ens han tret a nosaltres, ells no donen res a ningú”. Per aquest motiu, des del PS estan estudiant emprendre mesures legals perquè entenen que es tracta d'una discriminació als consellers de la minoria. “Una cosa és decidir baixar-nos tots els sou però diferenciar a uns consellers i a altres, no té sentit”, ha lamentat.

Així doncs, Marsenyach ha avançat que no tenen intenció de destinar la seva tretzena paga a activitats en benefici de la parròquia perquè “ja ens han tret un 14%”. En aquest sentit, el cònsol major s'ha pronunciat i ha dit que “ells són lliures de decidir el que vulguin, si ens acompanyen benvinguts siguin i si no seran ells els que hauran de donar explicacions a la ciutadania”. Tanmateix, ha insistit que els consellers d'Encamp són “dels més ben pagats d'Andorra”.