Quantcast

Quatre persones rescatades per allaus al Pirineu d'Osca

Quatre persones han estat rescatades avui al Pirineu d'Osca , a causa de tres allaus per les nevades de les últimes hores, que tendeixen a remetre, encara que, no obstant això, al nord-est del país persistirà el temporal de vent amb ratxes de fins a 100 quilòmetres per hora i onades de fins a 6 metres d'alçada.

Un dels rescatats per les allaus ser un esquiador sepultat per la neu a la zona de Astún , que va ser traslladat a l'Hospital de Jaca amb símptomes d'hipotèrmia.

Posteriorment, un altre allau fora de la zona esquiable de l'estació de Candanchú va atrapar a dues persones, que van ser rescatades amb mitjans propis del centre hivernal. Una tercera allau de neu a la Serra de Chía, a Benasque , va sorprendre un grup d'excursionistes i va causar una contusió lumbar a un d'ells.

A Aragó, les nevades han deixat avui intransitable la carretera A-127 a l'altura de Sos del Rey Católico, a Saragossa, i es necessitaven cadenes per circular per dotze carreteres del Pirineu d'Osca i una de Terol.

També a Osca calia fer servir avui cadenes o pneumàtics d'hivern i es va prohibir el trànsit de camions i vehicles articulats en diversos trams de diferents carreteres.

Al País Basc, la neu va provocar el tancament total dels ports alabesos d'Orduña, Herrera i Opakua , mentre que en els de Salines, Zaldiaran i Port de Vitòria, de la xarxa secundària de carreteres, els turismes havien de fer servir cadenes i els vehicles pesants no podien transitar.

A mig matí s'havia recuperat la normalitat mentre pujava la cota de neu a nivells més alts, i només el port de Opakua romania tancat.

La Diputació d'Àlaba, amb el programa de viabilitat hivernal en estat d'emergència, va tenir disponibles aquesta nit 15 llevaneus i 41 operaris, a més de dues patrulles de policies.

En Astúries , en deu ports de muntanya de la xarxa regional de carreteres es necessitaven avui cadenes per a circular.

En Cantàbria , s'han mantingut tancats els alts de Estaques de Trueba i Lunada, i es requerien cadenes en Palombera i en trams de dues carreteres autonòmiques.

A Pamplona, ??la gespa de l'estadi 'El Sadar', on es juga aquesta nit el partit entre l'Osasuna i l'Oviedo, va aparèixer amb una lleugera capa de neu , que va ser retirada per més d'una dotzena d'operaris del club navarrès per poder disputar el partit.

Les nevades de les últimes hores , amb precipitacions a partir de l'entorn dels 500 metres d'altura, han començat a remetre en cotes tan baixes, i per demà s'espera que se situïn per sobre dels 1.000 metres, segons les previsions de l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet).

Tot i que és previsible que baixin les temperatures diürnes a Galícia i Canàries, es preveu que pujaran a la meitat est peninsular, i amb prou feines hi haurà canvis a la resta del país.

En la jornada d'avui, s'han mantingut els avisos de color taronja per risc important a causa de font vent en zones del nord-est del país. En concret, a l'Empordà i Pirineu català, per ratxes de fins a 100 quilòmetres per hora. També a les Balears, on les onades poden arribar fins a 6 metres d'alçada a la costa menorquina.

La predicció de la Agència Estatal de Meteorologia és que es mantinguin amb alerta taronja Girona (Catalunya) i Menorca (Balears), per fenòmens costaners amb possibles onades de fins a 5 metres i 6 metres, respectivament.