Quantcast

Els dubtes sobre la formació de Govern creixen després de començar la X legislatura i l'allunyament entre PSOE i Podem

Creix la incertesa de cara a una possible investidura. I és que l us diputats van abandonar aquest dimecres al Congrés després del ple de constitució de les Corts amb una altra tasca important: la de formar Govern. La incertesa de cara a la investidura creix més que mai després del pacte de PSOE amb PP i Ciutadans per formar la taula.

Li poden sortir els números a Rajoy que insisteix en formar una gran coalició amb PSOE i Ciutadans i també a Pedro Sánchez, que insisteix que no pactarà amb Rajoy . "Com més aviat vingui aviat li direm que no" , assegura César Luena.

I mentre, Ciutadans segueix insistint en la idea "dialogar amb tots perquè hi hagi un Govern " i més ara que, segons ha dit el líder de Ciutadans a Informatius Telecinco, " amb l'acord al Congrés es demostra que res és impossible ". Però Pablo Iglesias Vos han enviat un encàrrec a Pedro Sánchez ja que té clar que "el Partit Socialista està més a prop del PP que de nosaltres " .

Amb aquest panorama cada vegada més incert, el Rei rep al Palau de la Zarzuela al president del Congrés, Patxi López, a les 10.30 hores, i al del Senat, Pío García-Escudero, a les 12 hores perquè li comuniquin formalment la constitució de les Corts i dels partits que tenen representació parlamentària, ha confirmat la Casa del Rei.

Un cop s'informi oficialment al cap de l'Estat de les formacions polítiques que integren la cambra baixa sorgida de les eleccions generals del 20 de desembre, el monarca podrà iniciar les consultes amb els partits de cara a encarregar a un candidat que intenti formar Govern , en compliment amb l'article 99.1 de la Constitució espanyola.

El Rei anirà citant els partits que han obtingut representació parlamentària, des del més minoritari al majoritari, amb la idea de conèixer quina seria la seva posició sobre una o altra possible candidatura a la Presidència del Govern. Serà l'estrena de Felip VI en aquesta tasca que fins ara sempre havia dut a terme el rei Joan Carles.

La legislació no estableix cap termini per al període de consultes del Rei amb els partits, encara que el normal és que se substanciï en una o dues setmanes.

Acabada la ronda de consultes, el monarca tornarà a trucar al president del Congrés per comunicar la seva decisió sobre qui ha de ser el candidat per sotmetre a una sessió d'investidura. Fins ara, sempre ha estat el líder del partit amb més diputats, però res implica que hagi de ser sempre així perquè en el sistema parlamentari prevalen les negociacions i demanar el suport més nodrit a la Cambra.

RAJOY DISPOSAT A INTENTAR PRIMER

No obstant, el president del Govern en funcions, Mariano Rajoy, ha confirmat públicament la seva intenció de sotmetre al debat d'investidura , encara que no tingui garantits els suports suficients. La segona força més votada, el PSOE, també està d'acord que correspon al PP, com a partit més votat, intentar-abans. Això sí, si fracassa, el líder socialista, Pedro Sánchez, ha mostrat la seva voluntat d'intentar conformar un Executiu de canvi "progressista" .

Quan el president del Congrés rebi del Rei el nom del candidat al que ha encarregat intentar formar Govern, López convocarà la Junta de Portaveus per posar data a aquesta Sessió d'Investidura. Com els grups disposen de cinc dies hàbils des de la constitució de la Cambra per formar-se, la Junta de Portaveus no estarà habilitada per organitzar l'agenda parlamentària fins al 20 de gener .

Per tot això, i no havent-hi un termini fix, no s'espera que el primer debat d'investidura del pròxim president del Govern tingui lloc abans de finals de gener.