Quantcast

El Comú d'Encamp aprova una reordenació dels salaris dels càrrecs electes

L’últim punt de la sessió ordinària del Consell de Comú d’Encamp d’aquest dijous ha aixecat força polèmica entre els consellers de l’oposició, dividida en el grup liberal, amb Jordi Troguet i Maribel Lafoz, i el socialdemòcrata, amb Joan Sans i Pere Marsenyach. La majoria de DA, amb el 42% dels vots, va aconseguir 8 consellers, que han aprovat una redistribució dels sous dels càrrecs electes que suposa, en la pràctica, la recuperació de la tretzena paga per tothom i una retallada dels sous de la minoria –que no presideix cap comissió.

La partida del capítol I del pressupost queda gairebé intacta, però l’oposició ha lamentat, que no s’hagi aprofitat la rebaixa aplicada als consellers sense càrrec per millorar la situació d’altres treballadors del Comú, com ha denunciat Joan Sans, per exemple. Des del grup liberal han lamentat que es comenci així la legislatura i, fins i tot, Jordi Troguet, ha denunciat que quan es fa la sessió de Comú ja està tot “dat i beneït”. Els liberals han assegurat que analitzaran si hi ha alguna base legal per prendre accions contra la decisió de la majoria –que consideren “injusta”–, però tot i així creuen que “les feines de cònsol estan mal pagades” per a la seva responsabilitat.

Tot i que Joan Sans ha insistit que “no hi ha cap argument que justifiqui que s’apugin el sou” i Pere Marsenyach que “jo ho hagués deixat com estava” perquè “els consellers vénen a dirigir, no a treballar”, el cònsol major Jordi Torres creu que la redistribució és el resultat d’aplicar un nou criteri, que ha acabat beneficiant a la majoria únicament. No obstant això, ha afegit que “no trobàvem bé que els d’Encamp fossin els consellers més ben pagats d’Andorra” i que quan ha explicat “la situació real” als veïns “ho han entès”.

Torres ha explicat que la situació financera “ha canviat de manera considerable” i que, com no s’ha augmentat el capítol de sous, la decisió “és lògica i coherent” perquè és una competència del Comú que es fa a l’inici de cada mandat. El cònsol major creu que s’ha fet “dins de la legalitat sense cap mena de dubte”. Els treballadors del Comú amb sous per sobre de la mitjana –2.000 euros– tenen el salari congelat des de fa més de sis anys, però. L’oposició ha criticat que si es redreça la situació econòmica, ells percebin menys i, especialment, Joan Sans, ha denunciat la “desconfiança” que genera la decisió. El conseller socialdemòcrata, de fet, ha denunciat que li hagin buidat el despatx quan ell continua al Comú, a la qual cosa el cònsol major ha demanat disculpes. Sans ha apel·lat també als responsables de DA perquè es manifestin sobre la situació.

El Comú ha aprovat també una reordenació de les comissions, que ara seran set. Administració, Reactivació Econòmica i Finances estarà presidida per Jordi Rogel; Obres Públiques i Urbanisme per Jordi Rich; Higiene, Medi Ambient i Agricultura, que es replanteja per donar més importància a la neteja i treta de neu –i, com ha recordat el cònsol, ha rebut crítiques en el passat– per Aleix Varela; Cultura i Afers Socials per la cònsol menor Esther París; Joventut, Esports i Turisme per Xavier Benedicte; Recursos Humans i Informàtica per Josep Maria Mas; i Circulació, Aparcaments i Via Pública per Laura Mas.

Jordi Rogel presidirà a més, el Consell d’Administració de la societat Funitel, que comptarà amb la presència dels membres de la minoria Jordi Troguet i Pere Marsenyach. La Comissió de delimitació de terrenys i camins comunals estarà presidida per Esther París.