Quantcast

Artur Mas renuncia a la seva acta de diputat al Parlament català

L'expresident de la Generalitat i líder de CDC, Artur Mas, ha renunciat avui al seu escó al Parlament, després de cedir el testimoni a Carles Puigdemont a la presidència del Govern català, després d'un acord "in extremis" entre Junts pel Sí i la CUP.

Amb el lliurament de l'acta, Mas perd la condició d'aforat , encara que la causa de l'9N seguirà amb tota probabilitat en el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, atès que una altra de les imputades, l'exconsellera d'Ensenyament Irene Rigau, segueix sent diputada.

En renunciar al seu últim càrrec públic, Mas podrà optar, si ho desitja, a les prerrogatives d'un expresident de la Generalitat , entre elles l'assignació mensual del 80% del que cobrava com a president per un període equivalent a la meitat del temps que ha estat en el càrrec i, com a mínim, per una legislatura.

Segons la llei de l'estatut dels expresidents de la Generalitat, la percepció d'aquesta assignació és incompatible amb l'exercici d'un càrrec públic o privat ni amb la participació en consells d'administracions d'empreses públiques i privades.

Com a expresident, Mas també té dret per llei a una oficina amb dotació pressupostària i personal.

El líder de CDC va anunciar dissabte passat que cedia el testimoni a Carles Puigdemont, per permetre l'acord entre JxSí i la CUP , però llavors no va aclarir si també abandonaria el seu escó ni quin paper assumiria en el futur, encara que ha afirmat que seguiria ajudant al Govern i al Parlament en el procés sobiranista i va deixar clar que no abandonava la política.

En el seu discurs comiat, Artur Mas va dir que a partir d'ara dedicarà els seus "esforços personals a refer el que significa Convergència" , partit del qual és president des de 2012.

La renúncia de Mas obre el pas a l'ingrés al Parlament de Fabian Mohedano, exdirigent del PSC que va abandonar el partit pel procés sobiranista i que és el següent a la llista de JxSí per Barcelona del passat 27S.